Dapatan Deutsche Bank Menggemparkan Pemain Pasaran! Adakah Peristiwa Berdarah Bakal Berulang?

1,308

Walaupun populariti Bitcoin dan mata wang kripto semakin meningkat, satu kaji selidik terkini yang dijalankan oleh Deutsche Bank menunjukkan perbezaan yang ketara dalam sentimen dalam  kalangan pengguna. Sementara itu, sebahagian besar peserta kaji selidik percaya bahawa harga Bitcoin akan merosot di bawah $20,000 menjelang akhir tahun 2024.

Kaji selidik tersebut, yang melibatkan 3,600 peserta, mendedahkan perubahan penting dalam persepsi terhadap mata wang kripto. Tambahan pula, lebih separuh responden (52%) mengakui Bitcoin dan mata wang kripto sebagai kelas aset penting dan kaedah transaksi yang prospektif di masa hadapan.

Walau bagaimanapun, di tengah-tengah penerimaan yang meningkat ini, kebimbangan tentang pergerakan harga Bitcoin pada masa hadapan masih wujud. Hanya 10% peserta kaji selidik yang menjangkakan Bitcoin akan melangkui di atas paras $75,000 menjelang akhir tahun 2024. Sementara itu, kira-kira sepertiga meramal harga akan jatuh di bawah $20,000.

Pandangan pesimis ini berbeza dengan sentimen bullish yang mendominasi dalam kalangan penganaliis. Komuniti baru-baru ini menyaksikan harga Bitcoin meletup melebihi $72,000 dan mencapai tahap tertinggi yang belum pernah berlaku sebelum ini. Oleh itu, penganalisis juga memberikan pandangan yang positif.

Penganalisis mengaitkan perbezaan pandangan ini dengan pelbagai faktor, termasuk aliran institusi ke dalam pasaran dan peristiwa halving yang akan datang. Peristiwa-peristiwa ini berdasarkan data sejarah telah merangsang kenaikan harga yang signifikan dalam Bitcoin. Mereka berhujah bahawa selera institusi semasa dan aliran yang berterusan ke dalam ruang kripto akan menghalang sebarang pembetulan sedemikian.

Selain itu, kelulusan baru-baru ini bagi Dana Niaga Bitcoin oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) dianggap sebagai perkembangan positif. Peningkatan semalam dalam aliran Dana Niaga Bitcoin ETF juga memberi kesan positif terhadap harga BTC.

Walaupun optimisme yang mendominasi dalam  kalangan penganalisis, kaji selidik Deutsche Bank menunjukkan kesangsian yang berterusan dalam kalangan sebahagian pengguna. Mereka tetap bimbang terhadap kebolehcapaian jangka panjang Bitcoin. Waima begitu, di sisi yang lain, majoriti iaitu 99% peserta kaji selidik menolak gagasan mata wang kripto sebagai trend sementara.

Selanjutnya, dalam analisis terkini yang dijalankan oleh pengkaji kripto terkemuka Ali Martinez, Bitcoin kelihatan sedang memegang keunggulan. Pada masa ini, tahap sokongan melebihi rintangan dalam julat harga semasa. Menurut Martinez, terdapat kira-kira 1.4 juta alamat yang secara kolektif memegang 893,000 BTC dalam julat harga $68,220 hingga $70,325. Oleh itu, ini menunjukkan sokongan yang penting bagi Bitcoin dalam julat ini.

Di sisi lain, tahap rintangan adalah lebih rendah, dengan kira-kira 474,000 alamat memegang 285,000 BTC dalam julat harga $70,760 hingga $71,200. Ini menunjukkan tekanan jualan yang kurang pada tahap ini, memberikan kelebihan kepada penjaganya Bitcoin.

Martinez menyoroti satu senario yang baik bagi pemilik Bitcoin, menunjukkan momentum ke atas dalam harga BTC. Selain itu, pengamal Bitcoin seperti Samson Mow dan Robert Kiyosaki telah memberikan ramalan berani bagi trajektori harga Bitcoin. Selanjutnya, Kiyosaki bahkan mengharapkan BTC akan menyentuh $100,000 seawal September 2024, yang bertentangan dengan pendapat pesimis pelanggan Deutsche Bank.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat