Data ADP Dilaporkan Meningkat Pada April Namun Para Pelabur Kekal Berwaspada! Ini Sebabnya

371

Syarikat swasta A.S meningkatkan pengambilan pekerja pada bulan April, namun terdapat tanda-tanda bahawa pasaran buruh semakin perlahan di tengah-tengah kadar faedah yang lebih tinggi.

Bilangan pekerjaan swasta sebanyak 296,000 pekerjaan bulan lepas, berdasarkan laporan ADP pada hari Rabu. Data untuk Mac disemak lebih rendah dengan menunjukkan 142,000 pekerjaan ditambah dan bukannya 145,000 seperti yang dilaporkan sebelum ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan pekerjaan swasta meningkat 148,000.

Rizab Persekutuan dijangka menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak 25 mata asas lagi kepada julat 5.00%-5.25% pada akhir mesyuarat dasar dua hari pada hari Khamis sebelum berpotensi menghentikan kempen mengetatkan dasar monetari terpantas bank pusat A.S. sejak tahun 1980-an.

Kadar faedah yang lebih tinggi memperlahan permintaan untuk pekerja dan pengambilan pekerja mungkin terhakis oleh pengetatan dalam pinjaman bank berikutan kegawatan pasaran kewangan baru-baru ini. Kebuntuan untuk menaikkan had pinjaman kerajaan persekutuan berjumlah $31.4 trilion menimbulkan risiko besar kepada ekonomi dan pasaran buruh.

Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen memberi amaran pada hari Isnin bahawa kerajaan boleh kehabisan wang dalam masa sebulan.

Kerajaan melaporkan pada hari Selasa bahawa terdapat 9.6 juta peluang pekerjaan pada akhir Mac, terendah sejak Mei 2021. Namun begitu, pasaran buruh kekal kukuh dengan 1.6 peluang pekerjaan untuk setiap pekerja yang menganggur pada bulan Mac, jauh melebihi julat 1.0-1.2 yang dikatakan ahli ekonomi adalah konsisten dengan pasaran pekerjaan yang tidak menjana inflasi yang terlalu tinggi.

Laporan ADP, yang dihasilkan ersama dengan Stanford Digital Economy Lab, diterbitkan lebih awal daripada laporan pekerjaan Biro Statistik Buruh Jabatan Buruh yang lebih komprehensif. Atas dasar itu ia bukan pengukur yang boleh dipercayai dalam meramalkan senarai gaji swasta dalam laporan pekerjaan BLS.

Dengan keuntungan dijangka dalam pekerjaan kerajaan, jumlah bacaan NFP diramalkan meningkat sebanyak 179,000 pekerjaan bulan lepas selepas memperoleh 236,000 pada Mac.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat