Data ADP Tidak Memihak Kepada The Fed? Ini Apa Yang ‘Trader’ Perlu Tahu

720

Pertumbuhan pekerjaan sektor swasta berkembang pada bulan Mac dengan kadar pertumbuhan terpantas sejak Julai 2023, menunjukkan kenaikan berterusan dalam pasaran buruh Amerika Syarikat, lapor firma pemprosesan gaji ADP pada hari Rabu.

Syarikat menambah 184,000 pekerja dalam bulan tersebut, peningkatan dari kenaikan yang dicatat pada Februari yang dinilai meningkat sebanyak 155,000, yang juga merupakan anggaran Dow Jones untuk bulan Mac.

Selain daripada peningkatan pekerjaan yang kukuh, ADP melaporkan bahawa upah untuk pekerja yang kekal dalam pekerjaan  meningkat sebanyak 5.1% dari setahun yang lalu, kadar yang sama pada Februari selepas menunjukkan penurunan yang stabil sejak lama hingga ke tahun 2023.

Kata ketua ekonomi ADP, Nela Richardson. “Inflasi telah perlahan, namun data kami menunjukkan bahawa pertambahan pekerjaan sedang meningkat di kedua-dua sektor iaitu barangan dan perkhidmatan.”

Kenaikan pekerjaan agak saksama, diterajui oleh sektor perhotelan dan kebarangkalian dengan 63,000. Sektor lain yang menunjukkan peningkatan yang signifikan termasuk sektor pembinaan (33,000), perdagangan, pengangkutan dan utiliti (29,000) dan pendidikan dan perkhidmatan kesihatan (17,000). Perkhidmatan profesional dan perkhidmatan perniagaan mengalami kerugian sebanyak 8,000.

Industri berkaitan perkhidmatan menyumbang sebanyak 142,000 daripada jumlah keseluruhan. Kajian ADP, yang adalah berdasarkan analisis data gaji lebih daripada 25 juta pekerja, tidak mengambil kira pekerjaan kerajaan.

Kebanyakan pertumbuhan datang dari syarikat-syarikat yang mempunyai lebih daripada 50 pekerja, dengan perniagaan kecil hanya menambah 16,000 kepada jumlah keseluruhan.

Anggaran ADP berfungsi sebagai perintis kepada kajian pekerjaan bukan pertanian Jabatan Buruh, dijangka akan dikeluarkan pada hari Jumaat, walaupun angka-angka tersebut sering berbeza secara ketara. Biro Statistik Buruh jabatan melaporkan pertumbuhan pekerjaan sebanyak 275,000 pada bulan Februari, atau 120,000 lebih banyak daripada angka yang dinilai semula ADP. Pakar ekonomi yang ditemuramah oleh Dow Jones menjangkakan bilangan Mac akan menunjukkan pertumbuhan sebanyak 200,000.

Pertumbuhan gaji yang kukuh bersama dengan penurunan inflasi akan membuatkan Federal Reserve untuk tunggu dahulu dalam pendekatannya untuk melonggarkan dasar monetari. Pegawai bank pusat mengharapkan Fed untuk mula mengurangkan kadar faedah lebih lewat tahun ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat