Data GDP A.S Undang Kebimbangan, Wall Street Mula Mendapat Tempias!

514

Pasaran saham AS jatuh pada hari Khamis selepas Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) AS meningkat kurang dari yang dijangka pada suku pertama.

Pasaran saham yang berkaitan dengan Indeks Industri Dow Jones jatuh 419 mata atau 1.08%. Futures S&P 500 merosot 1.1%, dan futures Nasdaq 100 turun 1.47%.

Pedagang mengkaji bacaan suku pertama GDP AS, yang mencatatkan pertumbuhan sebanyak 1.6% pada suku pertama, menurut Biro Penganalisis Ekonomi pada hari Khamis. Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Dow Jones meramalkan bahawa GDP sebenar akan mencapai 2.4%.

Selain kadar pertumbuhan yang lemah untuk suku tersebut, laporan tersebut menunjukkan harga pengguna meningkat pada kadar 3.4%, jauh di atas peningkatan 1.8% suku sebelumnya. Ini menimbulkan kebimbangan mengenai inflasi yang berterusan dan mempersoalkan sama ada Federal Reserve akan dapat mengurangkan kadar bila-bila masa sebentar lagi.

Data-data ini kemungkinan akan memberi panduan kepada bank pusat dalam dasar kadar faedahnya. Perdagangan saham dana Fed menunjukkan pengurangan pertama boleh berlaku pada mesyuarat bulan Fed bulan September, berdasarkan Alat CME FedWatch.

Saham Meta merudum 12% dalam perdagangan pra-pasaran selepas syarikat media sosial itu mengeluarkan panduan pendapatan  untuk suku kedua. Perkara ini boleh mendorong ia menjadi penurunan sehari terbesar saham sejak Oktober 2022. International Business Machines (IBM) juga merosot 8% selepas gagal memenuhi anggaran konsensus untuk pendapatan suku pertama.

Laporan Meta menimbulkan kebimbangan menjelang pelepasan teknologi besar lain. Microsoft dan Alphabet dijadualkan untuk mengumumkan pendapatan selepas penutupan Khamis.

Walau bagaimanapun, Ketua Strategi Pelaburan Utama iCapital, Anastasia Amoroso, berpendapat bahawa pendapatan kelihatan cukup kuat untuk mendorong pergerakan saham.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat