Data GDP November Atasi Ramalan! Apakah Maksud Data Ini Kepada Ekonomi Kanada?

352

Ekonomi Kanada mencatat bacaan yang mengatasi ramalan pada bulan November dengan pertumbuhan sebanyak 0.2%, dan data pada hari Rabu menunjukkan bahawa keluaran dalam negara kemungkinan berkembang pada suku keempat, mencerminkan pemulihan dalam aktiviti ekonomi.

Penganalisis yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan pertumbuhan GDP sebanyak 0.1% pada bulan November berbanding Oktober. Kenaikan pada bulan November ini menyusul tiga bulan berturut-turut dengan pertumbuhan hampir sifar. Dalam anggaran awal untuk bulan Disember, Statistics Canada menyatakan bahawa ekonomi kemungkinan berkembang sebanyak 0.3%, bermaksud pertumbuhan tahunan sebanyak 1.2% dalam suku keempat.

Angka Disember ini, bakal disahkan dengan data akhir dikeluarkan pada bulan hadapan. Jika ia adalah positif maka ia  membawa maksud ekonomi mengelakkan kemelesetan teknikal yang ditakrifkan sebagai penyusutan dua suku berterusan . Pada suku ketiga, GDP Kanada menyusut sebanyak 1.1%.

Bank of Canada telah menurunkan anggaran pertumbuhan untuk tahun 2023 dan 2024 minggu lalu. Untuk suku keempat yang berakhir pada Disember, bank pusat telah meramalkan pertumbuhan sifar berbanding ramalan sebelumnya untuk kenaikan sebanyak 0.8%. Walaupun bank tidak menjangka adanya kemelesetan, Gabenor Tiff Macklem telah menyatakan bahawa perbezaan kecil daripada anggaran pertumbuhan rendah boleh mengakibatkan penyusutan kecil.

Pertumbuhan pada bulan November ini diterajui oleh industri pengeluaran barang seperti pertanian, perlombongan, dan pembinaan. Industri-industri ini melihat kadar pertumbuhan tertinggi sejak Januari 2023, lapor Statscan. Sektor pengeluaran barang Kanada berkembang sebanyak 0.6% secara bulanan pada bulan November, sementara sektor pengeluaran perkhidmatan tumbuh sebanyak 0.1%, menunjukkan data.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat