Data Inflasi PCE Februari Buatkan Pendirian Pasaran Semakin Jelas! Ini Apa Perlu Diketahui

729

Harga di Amerika Syarikat meningkat secara sederhana pada bulan Februari dan kos perkhidmatan selain sektor perumahan mula perlahan dengan ketara. Ini secara tidak langsung mengekalkan kemungkinan penurunan kadar faedah pada bulan Jun oleh Federal Reserve.

Indeks harga perbelanjaan peribadi (PCE) meningkat 0.3% pada bulan lalu, menurut Jabatan Perdagangan, Biro Analisis Ekonomi pada hari Jumaat. Data untuk bulan Januari telah dikemaskini meningkat untuk menunjukkan indeks harga PCE meningkat 0.4% berbanding 0.3% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Dalam tempoh 12 bulan sehingga Februari, inflasi PCE meningkat 2.5% selepas meningkat 2.4% pada bulan Januari. Ahli ekonomi yang ditemubual  oleh Reuters meramalkan indeks harga PCE akan meningkat sebanyak 0.4% pada bulan dan meningkat 2.5% dari tahun ke tahun.

Perkembangan data membawa maksud bahawa tekanan harga sedang mereda, walaupun perkembangan ini telah perlahan dari separuh pertama tahun lalu.

Pegawai the Fed pada minggu lalu meninggalkan kadar dasar bank pusat AS tidak berubah pada julat semasa 5.25% hingga 5.50%, setelah meningkatkannya sebanyak 525 mata asas sejak Mac 2022.

Para penggubal menjangkakan tiga pengurangan kadar faedah pada tahun ini. Pasaran kewangan mengharapkan pengurangan kadar pertama pada bulan Jun. Naib Gabenor Fed, Christopher Waller, berkata pada hari Rabu, “tidak ada keperluan untuk tergesa-gesa mengurangkan kadar faedah” pada masa ini, tetapi beliau tidak menolak untuk mengurangkan kos pinjaman kemudian pada tahun ini.

Tanpa komponen makanan dan tenaga yang volatile, indeks harga PCE meningkat 0.3% bulan lalu. Ini diikuti dengan kenaikan 0.5% yang telah dikemaskini pada bulan Januari. Indeks harga PCE inti yang dikatakan sebelumnya telah meningkat 0.4% pada bulan Januari.

Inflasi teras meningkat sebanyak 2.8% dari tahun ke tahun pada Februari selepas meningkat 2.9% pada bulan Januari. Fed yang menjejaki pengukuran harga PCE bagi sasaran inflasi 2% mereka. Bacaan inflasi bulanan sebanyak 0.2% dari semasa ke semasa diperlukan untuk membawa inflasi kembali ke sasaran.

Inflasi perkhidmatan PCE tanpa mengira faktor tenaga dan perumahan meningkat 0.2% bulan lalu selepas melonjak 0.7% pada bulan Januari.

Perbelanjaan pengguna, yang mewakili lebih daripada dua pertiga aktiviti ekonomi AS, meningkat 0.8% bulan lalu selepas meningkat 0.2% pada Januari, menunjukkan laporan itu juga.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat