Data Inflasi Terbaru Hadirkan Kelegaan Pada Pasaran, Bagaimana Tindakan Lanjutan BoE?

244

Inflasi di Britain dilihat berbeza berbanding dengan A.S dengan mencatat angka yang kekal stabil pada kadar 4.0% pada bulan Januari, menentang ramalan kenaikan dalam kalangan para pakar ekonomi, berdasarkan data rasmi yang dikeluarkan. Ini sedikit sebanyak memberikan kelegaan kepada Bank of England (BoE) dan juga Perdana Menteri Rishi Sunak menjelang pilihan raya kebangsaan yang dijangka akan dilaksanakan pada tahun ini.

Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah menjangkakan peningkatan kadar tahunan kepada 4.2%. Inflasi harga pengguna yang melonjak setinggi 11.1% pada Oktober 2022 dijangka akan turun lebih lanjut dalam bulan-bulan akan datang, membuka ruang kepada BoE untuk memulakan pengurangan kos pinjaman daripada paras tertinggi dalam 16 tahun.

Mata wang Sterling didagangkan susut berbanding US dolar dan euro selepas data inflasi diterbitkan.

Pelabur menambahkan jangkaan mereka dalam pengurangan kadar faedah oleh BoE tahun ini, menunjukkan kebarangkalian sekitar 72% untuk pengurangan pertama pada bulan Jun, berbanding dengan hanya 40% pada hari Selasa selepas lonjakan mengejutkan dalam inflasi AS.

“Secara keseluruhan, data inflasi terkini sepatutnya memberi keyakinan kepada Jawatankuasa Dasar Monetari bahawa sudah tiba masanya untuk memulakan pengurangan kadar faedah semakin hampir,” kata Martin Beck, penasihat ekonomi utama kepada EY ITEM Club.

Pemangku Bank England, Andrew Bailey, dijadualkan berucap kepada ahli Parlimen Britain pada jam 10 malam pada hari Rabu.

Inflasi inti Britain, yang mengecualikan harga makanan, tenaga, alkohol dan tembakau yang mudah berubah, juga kekal tidak berubah pada 5.1%, lapor Pejabat Statistik Kebangsaan. Inflasi perkhidmatan penunjuk tekanan harga dalam negara meningkat kepada 6.5% daripada 6.4% pada Disember tetapi tidak sekuat yang dijangkakan oleh BoE.

Bank pusat Britain bimbang pertumbuhan upah yang pantas yang membentuk sebahagian besar kadar inflasi dalam sektor perkhidmatan dimana ia dilihat boleh menambah tekanan inflasi di seluruh ekonomi.

 

Ahli Jawatankuasa Dasar Monetari, Jonathan Haskel, salah seorang daripada dua pembuat dasar yang mengundi untuk menaikkan kadar faedah pada mesyuarat terkini BoE. Samuel Tombs, seorang pakar ekonomi dengan Pantheon Macroeconomics, menjangkakan pada hari Rabu bahawa suatu ukuran harga perkhidmatan asas yang BoE pantau dengan rapat meningkat dengan sederhana sebanyak 1.2% secara bulanan.

Inflasi yang tinggi telah memberi kesan kepada taraf kehidupan isi rumah di Britain dalam beberapa tahun yang lalu, menyumbang kepada cabaran pilihan raya yang perlu dihadapi oleh Sunak.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat