Data Jualan Runcit AS Luar Jangkaan, Namun Ini Yang Terjadi Pada Reaksi Pasaran!

675

Jualan runcit A.S. melantun semula secara mendadak pada Januari di tengah-tengah lonjakan dalam pembelian kenderaan bermotor dan barangan lain.Namun harga yang lebih tinggi boleh membantutkan pertumbuhan ekonomi suku ini.

Jualan runcit melonjak 3.8% pada bulan lepas sebagaimana yang dilaporkan Jabatan Perdagangan pada hari Rabu. Data untuk bulan Disember telah disemak semula dengan jualan merosot 2.5% dan bukannya 1.9% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Para pakar ekonomi sebaliknya menjangkakan jualan runcit meningkat 2.0%. Jualan kenderaan bermotor biasanya menurun pada bulan Januari selepas musim promosi. Namun permohonan bulan tidak sebesar tahun-tahun sebelumnya dan kurang berlaku kerana kekurangan bekalan.

Tidak termasuk kereta, petrol, bahan binaan dan perkhidmatan makanan, jualan runcit melonjak 4.8% pada Januari. Data untuk bulan Disember telah disemak lebih rendah yang menunjukkan jualan runcit teras ini jatuh 4.0% dan bukannya 3.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Dengan harga yang lebih tinggi menyumbang sebahagian daripada peningkatan dalam jualan, jualan runcit teras pelarasan inflasi mungkin lebih lemah.Jualan runcit teras sebenar adalah perkara yang penting dalam pengukuran pertumbuhan perbelanjaan pengguna. Perbelanjaan pengguna sebenar merosot 1.0% pada bulan Disember.

Anggaran pertumbuhan ekonomi untuk suku pertama kebanyakannya di bawah kadar tahunan 2%. Ekonomi berkembang pada kadar 6.9% pada suku keempat. Pertumbuhan pada 2021 adalah yang paling kukuh sejak 1984.

Indeks US dolar yang mengukur matawang US dolar berbanding enam matawang utama didagangkan susut 0.18% dengan didagangkan pada paras dagangan 95.825. Pergerakan matawang US dolar  turut dipengaruhi sentimen geopolitik dimana Rusia telah mula menari kembali sebilangan pasukan tentera mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat