Data Jualan Runcit & PPI Bulan Ogos Buatkan Pasaran Berbelah Bahagi!

364

Jualan runcit untuk bulan Ogos didapati lebih kukuh berbanding bulan sebelumnya, menekankan bahawa pengguna Amerika Syarikat tetap teguh walaupun kadar faedah yang meningkat.

Jualan runcit meningkat sebanyak 0.6% pada bulan Ogos dari bulan sebelumnya, melebihi anggaran Wall Street untuk pertumbuhan sebanyak 0.1%. Jualan tanpa pengiraan kenderaan bermotor dan petrol meningkat sebanyak 0.2%, melebihi anggaran penurunan sebanyak 0.1%. Sementara itu, jualan bulan Julai telah dinilai semula ke atas kepada peningkatan sebanyak 0.5% daripada peningkatan sebanyak 0.7% yang dilaporkan sebelumnya.

Laporan Ogos ini, yang dikeluarkan oleh Jabatan Perdagangan, memberikan gambaran mengenai perbelanjaan pengguna bahawa data ekonomi lebih kuat daripada yang dijangka, walaupun diiringi dengan kempen kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve bagi meredakan inflasi.

Sembilan daripada 13 kategori yang ditekankan dalam laporan ini mengalami peningkatan berbanding dengan sebulan sebelumnya. Jualan di stesen minyak merupakan kategori yang paling meningkat, meningkat sebanyak 5.7% daripada Julai ketika harga minyak naik sepanjang bulan Ogos.

“Peningkatan kukuh dalam jualan runcit utama pada bulan Ogos tidak sebaik yang kelihatan kerana ia disebabkan oleh lonjakan berkaitan harga dalam jualan stesen minyak gas, sementara perbelanjaan barang dan perkhidmatan asas kehilangan momentum, dan kenaikan bulan Julai telah direvisi ke bawah,” tulis Michael Pearce, pakar ekonomi utama Amerika Syarikat dari Oxford Economics, dalam catatan pada hari Khamis.

Metrik jualan runcit Ogos akan menjadi data terakhir sebelum pembayaran pinjaman pelajar dijangka akan mula memberatkan perbelanjaan pengguna. Pada awal minggu ini, para peniaga di Persidangan Peruncitan Global Goldman Sachs tidak pasti mengenai kesan ekonomi keseluruhan tetapi mencatat bahawa mereka akan mengawasi perkembangan dengan teliti.

“Pembayaran pinjaman pelajar adalah satu perkara yang kami pantau,” kata Kurt Burton, Ketua Pegawai Kewangan Tractor Supply (TSCO) dalam persidangan tersebut.

Disisi lain,indeks harga pengeluaran (PPI), yang bertujuan untuk mengukur harga yang diterima oleh perniagaan untuk barang dan perkhidmatan mereka, melonjak kepada 0.7% daripada data yang nilai semula  sebanyak 0.4% pada bulan Julai, mencerminkan lonjakan yang serupa dalam pertumbuhan harga pengguna. Ahli ekonomi telah menjangkakan pembacaan PPI sebanyak 0.4%.

Secara tahunan, kadar PPI sebanyak 1.6% adalah lebih cepat daripada jangkaan sebanyak 1.2% dan jauh di atas tahap bulan sebelumnya sebanyak 0.8%.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang greenback berbanding enam mata wang utama didagangkan kukuh sebanyak 0.40% selepas data dikeluarkan.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat