Data Jualan Runcit UK Lemah, Gbp/Usd Jatuh 50 Pip

38

Data jualan runcit UK yang dikeluarkan sebentar tadi menunjukkan kemerosotan jualan sebanyak -1.8% pada Mac berbanding jangkaan kemerosotan 0.2%. Bacaan kali ini jauh lebih rendah berbanding rekod kenaikan 1.7% pada Februari. Jualan runcit semakin perlahan dalam tempoh 12 bulan sehingga Mac kepada 1.7% berbanding 3.7% sebelum itu.

Dari segi kiraan tiga bulan, jualan keseluruhan jatuh 1.4% dari bacaan sebelum ini dengan kelemahan dapat dilihat dalam tiga dari empat tempoh terakhir. Ini juga merupakan kejatuhan sukuan pertama sejak suku keempat 2013.

Jika tidak mengambil kira jualan bahan api, kita dapat melihat kejatuhan 1.5% pada Mac.

Manakala terdapat juga kemerosotan jualan dalam komponen makanan dan bukan makanan dengan kejatuhan mendadak sebanyak 2.4%.

Harga purata di kedai-kedai merekod kenaikan 3.3% dalam tempoh 12 bulan sehingga Mac 2017 yang merupakan kenaikan mendadak sejak Mac 2012. Dari segi bulanan, harga keseluruhan naik 0.7% walaupun harga bahan api berkurangan yang menunjukkan tekanan inflasi yang semakin meningkat.

Peningkatan harga akan terus memberi impak negatif kepada pertumbuhan ekonomi dalam jangka pendek.

Bank of England (BoE) menjangka peningkatan jualan runcit akan semakin perlahan secara signifikan tahun ini, khususnya dengan tekanan ke bawah kepada pendapatan benar berikutan kenaikan inflasi yang memberi kesan kepada perbelanjaan pengguna secara keseluruhan.

Matawang GBP (Great Britain Pound) melemah sejurus data ini dikeluarkan pukul 4.30 petang tadi. Gbp/Usd jatuh 50 pip dan ketika ini didagang di sekitar 1.2781.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat