Data KDNK Kanada Curi Tumpuan, Ini Apa Yang Sedang Berlaku Pada Ekonomi Kanada!

238

Ekonomi Kanada didapati mendatar pada bulan Ogos, di bawah jangkaan, dan kemungkinan menyusut sedikit dalam suku ketiga, berdsarkan data Statistik Kanada yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Penganalisis Reuters malah telah meramalkan peningkatan sebanyak 0.1% dari segi bulan pada bulan Ogos. KDNK bulan Julai telah dinilai semula menjadi sedikit negatif dari laporan asal yang menunjukkan pertumbuhan sifar.

Jabatan statistik tersebut mengatakan kadar faedah adalah tinggi, inflasi tinggi, kebakaran hutan, dan keadaan kemarau memberi tekanan kepada ekonomi pada bulan Ogos.Dalam anggaran awal, Statscan mengatakan ekonomi juga tidak berubah pada bulan September, yang bermaksud penurunan sebanyak 0.1% dalam suku ketiga jika diterjemahkan secara tahunan.

Walaupun kemungkinan akan dinilai semula dan angka-angka tersebut masih sama, ia akan menjadi suku ketiga berturut-turut dengan pertumbuhan negatif selepas perlahan dalam tiga bulan yang berakhir pada Jun.

Bank of Canada pada minggu lalu menurunkan ramal pertumbuhan KDNK tahunan suku ketiga kepada 0.8% dari 1.5% yang diramalkan pada bulan Julai. Bank pusat tersebut mengatakan 10 kenaikan kadar faedahnya antara Mac 2022 dan Julai 2023 telah memperlahankan ekonomi, dan pertumbuhan KDNK dijangka akan kekal rendah sehingga akhir 2024.

Sektor pengeluaran barang Kanada menyusut sebanyak 0.2%,  ketiga bulan berturut-turut penurunan dalam sektor pembuatan.

Sektor pengeluaran perkhidmatan mencatat peningkatan sebanyak 0.1%, sebahagian didorong oleh perdagangan borong dan subsektor pengangkutan dan penyimpanan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat