Data NFP Bulan April Kukuh Di Luar Jangkaan, Reaksi The Fed Jadi Tanda Tanya!

776

Laporan terbaru menunjukkan pertumbuhan pekerjaan Amerika Syarikat meningkat lebih daripada jangkaan pada April. Ini menandakan asas ekonomi yang kukuh walaupun terdapat penguncupan dalam keluaran dalam negara kasar (KDNK) pada suku pertama.

Bacaan NFP dilaporkan meningkat sebanyak 428,000 pekerjaan pada bulan lepas berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh sebentar tadi. Data bulan Mac pula disemak rendah sedikit yang menunjukkan 428,000 pekerjaan ditambah dan bukannya 431,000 seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Para ahli ekonomi sepertimana dalam tinjauan Reuter bacaan NFP meningkat sebanyak 391,000 pekerjaan. Dalam masa yang sama, kadar pengangguran tidak berubah pada 3.6%.

Menurut Lou Crandall, ketua ekonomi Wrightson ICAP berpendapat bahawa adalah samar-samar adakah keuntungan pertambahan pekerjaan yang lebih besar akan menjadi punca kebimbangan bagi Fed atau satu kelegaan.

Lanjut beliau, pertumbuhan yang lebih kukuh mencerminkan kesediaan individu untuk kembali bekerja cenderung mengekang kos buruh manakala tawaran gaji yang lebih tinggi akan menghimpit majikan.

The Fed telah menunjukkan reaksi dengan mengetatkan dasar monetari untuk menurunkan inflasi dengan kenaikan kadar faedah sebanyak dua kali. The Fed pada hari Khamis telah menaikkan kadar faedah dasarnya sebanyak setengah mata peratusan, kenaikan terbesar dalam 22 tahun dan the Fed menekankan akan mula mengurangkan pegangan bonnya bulan depan.

Pertambahan pekerjaan bulan lepas menggariskan asas ekonomi yang kukuh walaupun pengeluaran menyusut pada suku pertama yang dipengaruhi defisit pedagangan.

Purata pendapatan setiap jam meningkat 0.3% selepas meningkat 0.5% pada bulan Mac. Pampasan untuk pekerja Amerika mencatatkan peningkatan terbesarnya dalam lebih daripada tiga dekad pada suku pertama, membantu mengekalkan permintaan domestik disokong.

Akhir sekali, Powell pada Khamis menyatakan kenaikan kadar 75 mata asas tidak ada dalam jadual namun sesetengah ahli ekonomi percaya Fed boleh menaikkan kadar faedah penanda arasnya melebihi kadar neutralnya, dianggarkan antara 2-3%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat