Data NFP Bulan Mei Melebihi Jangkaan! Adakah Ini Petanda Yang Baik?

693

Data daripada Biro Statistik Buruh yang dikeluarkan pada hari Jumaat menunjukkan pasaran buruh menambah 272,000 pekerjaan bukan pertanian pada bulan Mei, jauh lebih banyak daripada 185,000 yang dijangkakan oleh ahli ekonomi.

Sementara itu, kadar pengangguran meningkat kepada 4% daripada 3.9% bulan sebelumnya. Penambahan pekerjaan pada bulan Mei jauh lebih tinggi daripada 165,000 pekerjaan yang ditambah pada bulan April.

Pada masa yang sama, gaji, yang dianggap sebagai metrik penting untuk tekanan inflasi, meningkat 4.1% tahun ke tahun, membalikkan trend penurunan dari bulan sebelumnya. Secara bulanan, gaji meningkat 0.4%, peningkatan daripada kenaikan 0.2% bulan sebelumnya.

Laporan ini hadir ketika pasaran saham mencapai tahap tertinggi sepanjang masa di tengah-tengah data ekonomi yang lebih perlahan daripada yang dijangkakan, yang meningkatkan keyakinan pelabur bahawa Rizab Persekutuan boleh menurunkan kadar faedah pada bulan September. Memasuki data hari Jumaat, pasaran menetapkan jangkaan dengan kebarangkalian 67% bahawa Fed akan menurunkan kadar pada bulan September, meningkat daripada kebarangkalian kira-kira 50% yang dilihat seminggu lalu, menurut Alat FedWatch CME.

Data lain yang keluar minggu ini mencerminkan pasaran buruh yang masih berdaya tahan yang menunjukkan tanda-tanda normalisasi ke tahap pra-pandemik. Tinjauan Pembukaan Pekerjaan dan Pengurangan Pekerja (JOLTS) terbaru, yang dikeluarkan pada hari Selasa, menunjukkan pembukaan pekerjaan jatuh pada bulan April ke tahap terendah sejak Februari 2021.

Secara ketara, nisbah antara bilangan pembukaan pekerjaan dan orang yang menganggur kembali kepada 1.2 pada bulan Mei, yang selaras dengan tahap pra-pandemik.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat