Data NFP Meningkat Lebih Daripada Jangkaan! Apakah Indikasi Yang Boleh Di Ambil Oleh Pemain Pasaran?

1,212

Pertumbuhan pekerjaan di Amerika Syarikat meningkat pada bulan Januari, mungkin disebabkan oleh ekonomi yang berdaya tahan dan produktiviti pekerja yang tinggi mendorong perniagaan untuk menggajikan dan mengekalkan lebih banyak pekerja. Trend ini dilihat boleh melindungi ekonomi daripada kemelesetan tahun ini.

Gaji bukan pertanian meningkat sebanyak 353,000 pekerja pada bulan lalu, kata Biro Statistik Buruh Jabatan Buruh Amerika Syarikat pada hari Jumaat. Data untuk Disember telah dinilai semula ke atas untuk menunjukkan penambahan 333,000 pekerja berbanding 216,000 seperti yang dilaporkan sebelum ini. Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan penambahan pekerja sebanyak 180,000.

Anggaran berkisar antara 120,000 hingga 290,000. Keuntungan pekerjaan kekal jauh di atas kira-kira 100,000 pekerjaan sebulan yang diperlukan untuk mengekalkan pertumbuhan dalam populasi usia bekerja. Walau bagaimanapun, momentum pasaran buruh telah perlahan daripada kadar yang kukuh pada tahun 2022 disebabkan oleh kenaikan kadar faedah yang besar oleh Federal Reserve.

Namun, keuntungan pekerjaan adalah lebih dari mencukupi untuk menyokong ekonomi melalui perbelanjaan pengguna yang kuat.

Pendapatan minima per jam meningkat sebanyak 0.6% pada bulan lalu selepas naik 0.4% pada bulan Disember. Dalam tempoh 12 bulan hingga Januari, upah meningkat sebanyak 4.5% selepas meningkat 4.3% pada bulan sebelumnya.

Kenaikan upah tahunan jauh di atas purata sebelum wabak dan dalam julat 3.0% hingga 3.5% yang kebanyakan pembuat dasar anggap konsisten dengan sasaran inflasi 2% bank pusat Amerika Syarikat, menyokong pandangan bahawa Mac mungkin terlalu awal bagi Fed untuk mula mengurangkan kadar.

Kadar pengangguran adalah pada 3.7% pada bulan Januari. Kadar pengangguran Januari tidak boleh dibandingkan secara langsung dengan kadar 3.7% pada bulan Disember. Anggaran populasi baru dimasukkan ke dalam kaji selidik isi rumah, dari mana kadar pengangguran diperolehi.

Fed memutuskan untuk mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada hari Khamis, namun dalam masa yang sama Pengerusi Jerome Powell memberikan sokongan menyeluruh terhadap kekuatan ekonomi, memberitahu wartawan bahawa kadar faedah telah mencapai puncaknya dan akan turun dalam bulan-bulan yang akan datang.

Kebanyakan ahli ekonomi tidak menghiraukan pemecatan yang ketara-baru-baru ini termasuk 12,000 pengurangan pekerja yang diumumkan oleh United Parcel Service minggu ini, dengan berhujah bahawa tumpuan sepatutnya diberikan kepada produktiviti pekerja, yang telah melebihi kadar pertumbuhan tahunan melebihi 3% untuk tiga suku berturut-turut dan kos buruh yang menurun.

Majikan pada umumnya berhati-hati untuk mengurangkan pekerja setelah menghadapi kesukaran mencari pekerja semasa dan selepas pandemik Covid-19.

Pasaran kewangan telah mengurangkan jangkaan mereka terhadap pemotongan kadar pada bulan Mac dan kini mengharapkan bank pusat untuk mula menurunkan kos pinjaman pada bulan Mei, berdasarkan CME Group’s FedWatch Tool. Sejak Mac 2022, Fed telah meningkatkan kadar dasarnya sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25% hingga 5.50%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat