Data PCE Jadi Tumpuan, Penganalisis Buat U-Turn Selepas Data PCE Januari Dikeluarkan?

611

Petunjuk inflasi pilihan Fed mencatat peningkatan tahunan terendahnya sejak Mac 2021 pada bulan Januari, sejajar dengan ramalan Wall Street, sementara harga bulanan meningkat pada kadar terpantas dalam setahun.

Indeks Perbelanjaan Peribadi Inti (PCE), yang menyisihkan kos makanan dan tenaga dan dipantau rapat oleh Federal Reserve, meningkat 2.8% berbanding tahun lepas pada bulan Januari, peningkatan tahunan terendah sejak peningkatan 2.2% pada Mac 2021.

Berbanding dengan bulan sebelumnya, PCE teras meningkat 0.4%, yang terbanyak sejak Januari 2023 dan peningkatan daripada peningkatan 0.1% yang dilihat pada bulan Disember. PCE utama,  termasuk semua kategori, mencatat peningkatan sebanyak 2.4% berbanding tahun lalu, perlahan daripada capaian 2.6% bulan lepas.

“Pegawai Fed telah memberi isyarat bahawa mereka tidak memerlukan berita yang lebih baik mengenai inflasi untuk mengurangkan kadar, hanya berita baik yang berterusan,” Michael Pearce, pakar ekonomi Amerika Syarikat ketua Timbalan Ketua Ekonomi Oxford Economics menulis dalam nota kepada pelanggan. “Dengan trend inflasi masih menurun, pengurangan kadar secara beransur-ansur tahun ini masih di atas meja.”

Data ini hadir pada masa penting dalam naratif inflasi selepas bacaan lain mengenai peningkatan harga, Indeks Harga Pengguna (CPI), baru-baru ini menunjukkan harga meningkat lebih cepat daripada yang dijangkakan pada bulan Januari. Laporan yang lebih panas daripada yang dijangkakan menghantar saham ke paras yang lebih rendah dan mendorong pelabur untuk mengubah jangkaan mereka terhadap pemotongan kadar faedah.

Pasaran kini menilai tiga kali pengurangan kadar faedah bagi tahun 2024, seiring dengan ramalan terkini Fed dan menurun daripada konsensus terdahulu enam pengurangan yang dilihat pada bulan Disember, berdasarkan data Bloomberg. Sebelum laporan hari Khamis ini, pelabur telah meletakkan kebarangkalian 58% untuk pengurangan kadar faedah pertama Fed seawal pada bulan Jun.

Minit terkini dari mesyuarat Januari Federal Reserve menunjukkan kebanyakan para penggubal bimbang tentang risiko “bergerak terlalu cepat” ketika menurunkan kadar faedah. Secara umum, para penggubal telah menyatakan dalam ulasan terkini mereka bahawa mereka mahu “keyakinan yang lebih,” mengenai penurunan inflasi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat