Data Pekerjaan Kanada Buat U-Turn! Pasaran Buruh Kembali Dapatkan Momentum Pada April

283

Pasaran buruh Canada menambahkan sejumlah bersih 90,400 pekerjaan pada bulan April dan kadar pekerjaan kekal tidak berubah pada 6.1 peratus, berdasarkan dapatan Statistik Canada pada hari Jumaat.

Kenaikan itu melebihi jangkaan penganalisis. Penganalisis yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan penambahan 18,000 pekerjaan pada bulan April, dan kadar pengangguran meningkat kepada 6.2 peratus.

Peningkatan pekerjaan didorong oleh peningkatan dalam pekerjaan separuh masa, lapor agensi data persekutuan itu, dengan 50,000 pekerjaan separuh masa ditambah pada bulan April.

Pertumbuhan purata gaji setiap jam sedikit perlahan, meningkat 4.7 peratus tahun ke tahun pada bulan April, berbanding kadar pertumbuhan tahunan 5.1 peratus pada bulan Mac.

“Secara keseluruhan, data pasaran buruh April jelas lebih baik daripada yang dijangka, walaupun trend asasnya adalah keadaan yang lebih longgar dengan kadar pengangguran masih lebih tinggi daripada pada awal tahun dan tekanan gaji mula melonggarkan,” tulis ahli ekonomi CIBC, Andrew Grantham, dalam nota penyelidikan pada hari Jumaat.

Pasaran buruh Canada terhenti pada bulan Mac, dengan kerugian 2,200 pekerjaan dan kadar pengangguran meningkat kepada 6.1 peratus.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat