Data Pekerjaan Kanada Lakukan U-Turn, Namun Data Pengangguran Membimbangkan?

307

Pasaran buruh Kanada menambah 37,300 pekerjaan pada bulan Januari dan kadar pengangguran sedikit merosot kepada 5.7 peratus, menurut Statistik Kanada.

Kenaikan pekerjaan, yang lebih tinggi daripada yang dijangka oleh pakar ekonomi, disebabkan oleh peningkatan pekerjaan separuh masa. Bilangan pekerjaan sepenuh masa merosot sebanyak 11,600 pada bulan Januari, sementara pekerjaan separuh masa meningkat sebanyak 48,900. Pakar ekonomi disisi lain malah menjangka pasaran akan menambah sebanyak 15,000 pekerjaan pada bulan Januari dan kadar pengangguran sedikit naik kepada 5.9 peratus, menurut Bloomberg.

Penurunan 0.1 mata peratus dalam kadar pengangguran menandakan penurunan pertama sejak Disember 2022. Agensi data persekutuan mencatat dalam siaran berita pada hari Jumaat bahawa kadar pengangguran telah menunjukkan trend meningkat sepanjang tahun 2023, meningkat dari 5.1 peratus pada bulan April kepada 5.8 peratus pada bulan Disember.

Peningkatan pekerjaan meliputi beberapa industri, termasuk perdagangan borong dan runcit (peningkatan sebanyak 31,000 pekerjaan), dan kewangan, insurans, hartanah, penyewaan dan pelabuhan (peningkatan sebanyak 28,000 pekerjaan). Jabatan Statistik Kanada menyatakan bahawa terdapat penurunan dalam industri lain, dipimpin oleh perkhidmatan penginapan dan makanan (berkurangan sebanyak 30,000 pekerjaan).

Purata upah sejam terus meningkat, walaupun pada kadar yang sedikit perlahan, meningkat sebanyak 5.3 peratus tahun demi tahun, berbanding dengan peningkatan sebanyak 5.4 peratus tahun demi tahun pada bulan Disember.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat