Data Penting Sepanjang Minggu Ini (24-28 Oktober)

60

Sepanjang minggu lepas kita dapat lihat data US yang dikeluarkan agak positif dengan peningkatan existing home sales (jualan rumah) melebihi jangkaan. Selain itu, new building permits (permit bangunan baru) juga meningkat 6.30%. Data manufacturing (pembuatan) Philly fed manufacturing index mencatatkan indeks 9.7 berbanding 5.30. Semua ini memberi kesan positif kepada matawang greenback ini.

Euro jatuh minggu lepas disebabkan komen Draghi yang mengatakan mereka tidak pernah membikncangkan tentang tapering (pengurangan) kepada polisi sedia ada. Manakala Dollar Kanada juga jatuh disebabkan komen dovish Ketua bank pusatnya.

Mari kita lihat data-data penting pada minggu ini.

 

  1. US advance Q3 GDP (KDNK advance suku ke-tiga US)

US akan mengeluarkan data KDNK advance suku ke-tiga pada jumaat ini yang dijangkakan akan meningkat 2.50% daripada 1.40% pada suku ke-dua. The Fed mungkin akan menaikkan kadarnya (Federal Fund Rate) pada Disember jika ekonomi kekal dalam keadaan baik.

Perlu diingat, data GDP (KDNK) US ada tiga jenis, dan GDP advance ini adalah data terawal yang akan dikeluarkan.

Juga perlu diberi perhatian ialah  U.S. Durable Goods yang akan dikeluarkan pada Khamis yang dijangkakan meningkat 0.20% dari 0.10%.

 

  1. U.K. preliminary Q3 GDP (KDNK awal suku ke-tiga UK)

Data ini akan dikeluarkan pada Khamis. Ia menjadi perhatian kerana data ini berada dalam tempoh selepas undian Brexit. Ia sangat penting untuk melihat kesan awal undian Brexit kepada pertumbuhan ekonomi UK.

Dijangkakan data ini menurun kapada 0.30% dari 0.70%.

Selepas Brexit beberapa bulan lepas, laporan data yang dikeluarkan agak kurang memberangsangkan. Sebarang  bacaan yang lemah pada Khamis ini akan menguatkan lagi sentiment keperluan Bank of England (bank pusat) untuk menambahkan pelonggaran kepada polisi (easing policy).

 

  1. BoE’s Mark Carney to speak

Gabenor Bank of England akan berucap pada Selasa tentang kesan Brexit kepada ekonomi di The House of Lords. Dalam komennya sebelum ini, Carney mengatakan kejatuhan nilai Pound meningkatkan inflasi dan BoE perlu menimbang  tentang kenaikan inflasi agar tidak memburukkan ekonomi dalam masa yang sama menyokong pertumbuhan melalui penurunan kadar faedah.

 

  1. Euro zone PMIs (Data keadaan ekonomi semasa)

Data di atas 50 menunjukkan peningkatan dan sebaliknya apabila data di bawah 50.

Data ini akan dikeluarkan pada hari isnin sebagai data awal aktiviti perniagaan pada bulan Oktober. Penganalisis menjangkakan data PMI akan kekal di antara 52.5 dan 52.8.

German ifo business climate index pula akan dikeluarkan pada Selasa dan dijangka tidak banyak perubahan.

 

  1. Australia inflation data

Data inflasi akan dikeluarkan pada Rabu yang akan menentukan sama ada bank pusat akan memotong kadar pada masa hadapan.

Consumer price Index (Indeks Harga Pengguna) dijangkakan meningkat kepada 0.50% dari 0.40%.

Data inflasi Australia selalu memberi kesan yang signifikan kepada pasaran kerana datanya yang hanya dikeluarkan sekali setiap suku-tahunan berbanding negara lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat