Data PMI Eropah April Kekal ‘Gah’, Namun Pasaran Kekal Berwaspada! Ini Sebabnya

194

Kegiatan perniagaan secara keseluruhan di zon eropah berkembang pada kadar terpantas dalam hampir setahun pada bulan ini apabila pemulihan dapat dicatat dalam industri perkhidmatan yang mendominasi kawasan tersebut melebihi penurunan yang lebih parah dalam sektor pembuatan, berdasarkan kajian kaji selidik.

Pembahagian antara firma perkhidmatan dan kilang juga jelas dalam pembahagian negara untuk Jerman dan Perancis, dua ekonomi terbesar blok dan satu-satunya yang menerbitkan bacaan awal kaji selidik tersebut.

Indeks Pembelian Pengurus Composite (PMI) zon eropah awal HCOB, yang dikumpulkan oleh S&P Global, melonjak kepada 51.4 bulan ini dari 50.3 pada bulan Mac, jauh lebih tinggi daripada jangkaan dalam undian Reuters yang mensasarkan bacaan 50.7. Ini menandakan bulan kedua bacaan berada di atas tahap atas 50 yang memisahkan pertumbuhan daripada kejatuhan.

“Ekonomi kawasan eropah telah kembali ke fasa pertumbuhan. PMI untuk sektor perkhidmatan meningkat lagi pada bulan April . Walau bagaimanapun, gambaran tersebut dihambat oleh penurunan tak terduga dalam indeks pembuatan,” kata Christoph Weil di Commerzbank.

Pertumbuhan ekonomi zon eropah dijangkakan menjadi 0.2% pada suku ini dan 0.3% pada Q3, berdasarkan ramalan undian Reuters yang diterbitkan pada hari Isnin.

PMI perkhidmatan kilat melonjak kepada 52.9 dari 51.5 bulan lalu, juga mengtasi semua jangkaan dalam undian Reuters yang mempunyai ramalan median untuk kenaikan yang lebih sederhana kepada 51.8.

Waima disebalik semua itu, data PMI pembuatan jatuh kepada 45.6 daripada 46.1. Ia dilihat mengecewakan jangkaan dalam undian Reuters untuk peningkatan kepada 46.6. PMI pembuatan berada di bawah 50 sejak pertengahan 2022.

Namun, indeks yang mengukur output pembuatan sedikit mengukuh kepada 47.3 dari 47.1.

Indeks yang mengukur permintaan juga menyoroti perbezaan antara dua sektor tersebut. Indeks perniagaan baru perkhidmatan meningkat kepada tahap tertinggi dalam 11 bulan iaitu 52.1 waima begitu bacaan pesanan baru pembuatan jatuh kepada tahap terendah dalam empat bulan iaitu 43.8 dari 46.0.

Aktiviti sektor swasta di Jerman, ekonomi terbesar di Eropah, kembali ke pertumbuhan bulan ini, didorong oleh peningkatan yang kukuh dalam aktiviti dalam sektor perkhidmatan negara dan penurunan dalam kadar penurunan dalam pengeluaran kilang.

Di Perancis, industri perkhidmatan yang mendominasi berkembang untuk pertama kalinya dalam hampir setahun, membantu mengimbangi kelemahan berterusan dalam pembuatan.Sementara itu di Britain, di luar Kesatuan Eropah, perniagaan mencatatkan pertumbuhan terpantas dalam aktiviti dalam hampir setahun, menunjukkan pemulihan yang lebih besar daripada resesi cetek tahun lalu yang dijangka oleh ahli ekonomi.

Optimisme secara keseluruhan di seluruh zon eropah tetap kuat dan firma meningkatkan jumlah pekerjaan pada kadar terpantas sejak Jun tahun lalu. Indeks pekerjaan gabungan meningkat kepada 51.8 dari 50.9.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat