Data PMI Perlahan Pada Bulan Februari, Namun Ada Berita Baik Mengenai Inflasi!

705

Aktiviti perniagaan AS perlahan pada bulan Februari dan dalam masa yang sama terdapat berita menggalakkan mengenai inflasi, dengan ukuran harga yang dibayar untuk input jatuh ke tahap terendah dalam hampir 3-1/2 tahun. Ini secara tidak langsung boleh mengurangkan kebimbangan bahawa tekanan harga sedang meningkat.

S&P Global pada hari Khamis melaporkan bahawa Indeks Keluaran PMI Komposit AS, yang menjejaki sektor pembuatan dan perkhidmatan, merosot kepada 51.4 bulan ini daripada 52.0 pada Januari. Bacaan di atas 50 menunjukkan pengembangan dalam sektor swasta.

Sektor perkhidmatan menyumbang kepada pengurangan dalam aktiviti perniagaan. Aktiviti pembuatan meningkat kepada paras tertinggi dalam 17 bulan.

Kaji selidik tersebut menunjukkan ekonomi terus berkembang dalam suku pertama walaupun beberapa data Januari yang lemah, termasuk jualan runcit, permulaan perumahan, dan pengeluaran pembuatan.

Ukuran kaji selidik S&P Global mengenai pesanan baru yang diterima oleh perniagaan swasta merosot kepada 51.3 bulan ini daripada 52.6 pada Januari. Ukuran harga yang dibayar untuk input turun kepada 55.0, tahap terendah sejak Oktober 2020, daripada 56.9 pada Januari. Data kerajaan minggu lalu menunjukkan kenaikan lebih besar dari yang dijangkakan dalam harga pengguna, pengeluar dan import pada Januari, yang kebanyakan pakar ekonomi mengaitkannya dengan kenaikan harga pada permulaan tahun.

Pasaran kewangan telah menolak jangkaan mereka untuk pengurangan kadar faedah pertama dari Federal Reserve kepada Jun daripada Mei. Sejak Mac 2022, bank pusat AS telah meningkatkan kadar dasar dasarnya sebanyak 525 mata asas ke julat semasa 5.25%-5.50%. Ukuran kaji selidik mengenai harga jualan meningkat pada bulan Februari.

Aktiviti pembuatan mengalami peningkatan, dengan pembacaan PMI pembuatan meningkat kepada 51.5, bacaan tertinggi sejak September 2022, daripada 50.7 pada bulan sebelumnya. Pesanan baru meningkat bseiring dengan pekerjaan, namun kadar kenaikan harga input terus merendah.

PMI sektor perkhidmatan awal kaji selidik turun kepada 51.3 daripada 52.5 pada bulan sebelumnya. Komponen-komponen pesanan baru, pekerjaan, dan harga input semuanya menurun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat