Data PPI Catat Penurunan Terbesar Sejak April 2020! Apa Terjadi Pada US Dolar?

870

Harga borong pada bulan Oktober mencatat penurunan terbesarnya dalam 2½ tahun, memberikan petanda lain bahawa  lonjakan inflasi yang tinggi mungkin telah berlalu.

Indeks harga pengeluar, yang mengukur kos permintaan akhir bagi perniagaan, menurun 0.5% untuk bulan itu, berbanding ramalan kenaikan 0.1% dari konsensus Dow Jones, lapor Jabatan Buruh pada hari Rabu. Jabatan itu mengatakan ini adalah penurunan bulanan terbesar sejak April 2020.

Tanpa mengira harga makanan dan tenaga, PPI teras dilaporkan tidak berubah, dan berada di bawah ramalan kenaikan 0.3%. Tidak termasuk harga makanan, tenaga, dan perkhidmatan perdagangan, jualan runcit teras meningkat 0.1%.

Laporan ini dikeluarkan setelah Jabatan Buruh melaporkan bahwa indeks harga pengguna, yang mengukur harga barang dan perkhidmatan pada tahap pengguna, tidak berubah pada Oktober dari bulan sebelumnya. Ini memicu lonjakan agresif di Wall Street, di mana sentimen meningkat bahwa Federal Reserve telah selesai menaikkan kadar faedah dan bahkan boleh memulai pengurangan faedah pada separuh pertama tahun 2024.

Walau bagaimanapun, pengguna pada bulan Oktober menunjukkan sedikit tindak balas terhadap harga.

Laporan penjualan runcit awal Jabatan Perdagangan untuk bulan itu menunjukkan penurunan sebanyak 0.1%, berdasarkan angka yang diselaraskan secara bermusim. Wall Street malah menjangkakan penurunan sebanyak 0.2%.

Indeks US dolar masih didagangkan masih kukuh dengan pengukuhan 0.21% kepada paras dagangan 104.312.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat