Data Terbaru Tidak Mengyakinkan? Perniagaan Kecil Di A.S Membimbangkan!

305

Sentimen perniagaan kecil di Amerika Syarikat mengalami penurunan sedikit  pada bulan September disebabkan kebimbangan berterusan terhadap inflasi dan kekurangan pekerjaan yang berterusan, menurut survei yang diterbitkan pada hari Selasa.

Indeks Optimisme Perniagaan Kecil jatuh setengah mata pada bulan lalu kepada 90.8, menurut National Federation of Independent Business (NFIB). Indeks pada bulan September juga masih di bawah purata 49 tahun iaitu 98 mata untuk bulan ke-21 berturut-turut.

Laporan September ini serupa dengan laporan untuk bulan Ogos, yang menyaksikan penurunan pertama dalam optimisme sejak April dengan perniagaan mencatatkan pasaran tenaga kerja yang ketat dan inflasi sebagai kebimbangan utama.

“Pemilik perniagaan tetap pesimis mengenai keadaan perniagaan, yang telah menyumbang kepada optimisme rendah mengenai ekonomi,” kata Bill Dunkelberg, pakar ekonomi utama NFIB. “Pertumbuhan jualan dalam kalangan perniagaan kecil telah semakin perlahan dan hasil akhirnya kurang baik, meninggalkan pemilik perniagaan sedikit pilihan selain menaikkan harga jualan.”

Dalam menghadapi kempen kenaikan kadar yang paling agresif oleh Federal Reserve dalam beberapa dekad, perniagaan kecil menghadapi kos pinjaman yang lebih tinggi. Ketidakpastian ekonomi yang meluas juga telah meningkatkan kebimbangan terhadap kemelesetan pada masa hadapan dan ini memberi tekanan kepada prospek perniagaan.

Bilangan pemilik yang menjangka keadaan perniagaan yang lebih baik dalam tempoh enam bulan akan datang turun enam mata kepada net negatif 43%. Bahagian pemilik yang menyatakan inflasi sebagai kebimbangan utama mereka kekal tidak berubah pada 23% yang telah disesuaikan secara bermusim.

Perniagaan dalam industri pembinaan, runcit, pembuatan, dan perkhidmatan paling kerap melaporkan kekurangan pekerjaan sebagai kebimbangan mendesak. Sembilan puluh tiga peratus perniagaan yang aktif dalam pasaran untuk menggaji mengatakan mereka tidak banyak mendapat pekerja yang berkelayakan untuk jawatan mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat