Data Tuntutan Pengangguran A.S Semakin Membimbangkan, Ini Dapatan Terbaru Perlu Diketahui Pasaran!

422

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baru untuk faedah pengangguran meningkat lebih daripada yang dijangkakan minggu lepas, dalam masa yang sama tidak mencadangkan peralihan material dalam keadaan pasaran buruh, yang tetap kukuh.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negara meningkat 17,000 kepada 240,000 bermusim untuk minggu yang berakhir pada 19 November, lapor Jabatan Buruh pada hari Rabu.

Data untuk minggu sebelumnya telah disemak semula untuk menunjukkan 1,000 lagi aplikasi yang difailkan daripada yang dilaporkan sebelumnya. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 225,000 tuntutan untuk minggu terakhir.

Data tuntutan dikeluarkan sehari lebih awal kerana percutian Hari Kesyukuran pada hari Khamis. Peningkatan minggu lalu kemungkinan besar teknikal, dengan ahli ekonomi menyatakan bahawa model yang digunakan oleh kerajaan untuk menyesuaikan data untuk turun naik bermusim biasanya menjangkakan kenaikan pemfailan kerana penutupan syarikat sementara yang terkait dengan cuti.

“Memandangkan gangguan di pasaran buruh, majikan mungkin tidak mahu membuang orang walaupun secara sementara kerana majikan tetap memberi tumpuan kepada pengekalan pekerja,” kata Isfar Munir, seorang ahli ekonomi di Citigroup”. “Secara umum, ketidakpastian dalam beberapa minggu akan datang akan lebih meluas kerana corak bermusim yang berkaitan dengan pertembungan cuti dengan pasaran buruh yang masih tidak normal.”

Terdapat peningkatan pemfailan dalam sektor teknologi, dengan Twitter, Amazon (NASDAQ: AMZN) dan META. META mengumumkan beribu -ribu pemotongan pekerjaan pada bulan ini.

Walau bagaimanapun, ahli ekonomi tidak menjangkakan ini akan menjadi punca utama di pasaran buruh dan ekonomi keseluruhan, dengan menyatakan bahawa perniagaan di luar sektor teknologi dan perumahan telah mengimbangi pekerja selepas kesulitan mencari buruh selepas pandemik Covid-19.

Menurut Ryan Sweet, ketua ekonomi A.S. di Oxford Economics di West Chester, Pennsylvania, jika pemberhentian berskala besar berlaku pada bulan ini, ia akan meningkatkan kadar pengangguran.

Dengan 1.9 pembukaan pekerjaan untuk setiap orang yang menganggur pada bulan September, beberapa pekerja yang diberhentikan mungkin mencari pekerjaan baru. Kadar pengangguran adalah 3.7% pada bulan Oktober.

Rizab Persekutuan telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 375 mata asas tahun ini dari hampir sifar hingga 3.75% -4.00% bagi memerangi inflasi yang tinggi dalam apa yang telah menjadi kitaran kadar yang paling cepat sejak 1980-an.

Laporan Tuntutan juga menunjukkan bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan meningkat 48,000 kepada 1.551 juta pada minggu yang berakhir pada 12 November, laporan tuntutan menunjukkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat