Data Tuntutan Pengangguran Meningkat Secara Sederhana, Adakah Ini Petanda Pasaran Buruh Kian Perlahan?

683

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran meningkat secara sederhana minggu lepas, menunjukkan bahawa pasaran buruh semakin perlahan.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat 5,000 kepada 245,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 15 April. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan 240,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Gabungan cuti musim bunga, yang menyebabkan kakitangan sokongan di beberapa daerah sekolah menganggur buat sementara waktu, dan pemberhentian secara tergesa-gesa dalam sektor teknologi dan sektor yang sensitif terhadap kadar faedah, boleh menyumbang sebahagian kenaikan dalam tuntutan minggu lepas.

Walaupun pasaran buruh semakin perlahan, data semasa masih mencadangkan pertumbuhan guna tenaga kekal kukuh, membolehkan Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah sekali lagi pada bulan depan, sebelum menghentikan kempen pengetatan dasar monetari terpantas bank pusat AS sejak 1980-an.

The Fed’s Beige Book pada hari Rabu menyifatkan keuntungan pekerjaan sebagai “sedikit sederhana” pada awal April “kerana beberapa daerah melaporkan kadar pertumbuhan yang lebih perlahan” berbanding laporan baru-baru ini.

Walaupun Beige Book melaporkan bahawa beberapa daerah menyatakan bahawa bank mengetatkan piawaian pinjaman, itu masih belum dapat dilihat dalam data ekonomi, termasuk data tuntutan pengangguran. Keadaan kredit yang lebih ketat biasanya bertindak dengan kelembapan pada ekonomi.

Pakar ekonomi menjangkakan kesannya akan dirasai dalam beberapa bulan akan datang dan ramai yang meramalkan kemelesetan menjelang separuh kedua 2023.

Data tuntutan meliputi tempoh semasa kerajaan meninjau isi rumah untuk bahagian data NFP dalam laporan pekerjaan April. Tuntutan sedikit berubah antara minggu tinjauan Mac dan April. Ekonomi mencipta 236,000 pekerjaan pada bulan Mac, lebih daripada dua kali ganda daripada yang diperlukan untuk bersaing dengan pertumbuhan dalam populasi umur bekerja.

Tuntutan berterusan kekal rendah mengikut piawaian sejarah kerana beberapa pekerja yang diberhentikan dengan cepat mendapat pekerjaan. Terdapat 1.7 peluang pekerjaan untuk setiap penganggur pada bulan Februari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat