Data Tuntutan Pengangguran Minggu Lalu Buat Pusingan U! Ini Apa Perlu Diketahui ‘Trader’

332

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baru untuk manfaat pengangguran meningkat minggu lalu, tetapi kekuatan asas dalam pasaran buruh terus menyokong ekonomi.

Tuntutan awal untuk manfaat pengangguran negeri meningkat sebanyak 8,000 kepada 229,000 yang diselaraskan mengikut musim untuk minggu yang berakhir pada 1 Jun, menurut Jabatan Buruh pada hari Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 220,000 tuntutan pada minggu terkini.

Pasaran buruh telah kembali seimbang secara beransur-ansur ke tahap pra-pandemik setelah Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah sebanyak kira-kira 525 mata asas sejak Mac 2022 untuk memperlahankan permintaan dalam ekonomi keseluruhan.

Tuntutan berterusan yang mengesan mereka yang mengumpulkan manfaat melebihi minggu pertama meningkat 2,000 kepada 1.792 juta yang diselaraskan mengikut musim untuk minggu yang berakhir pada 25 Mei, menurut laporan tuntutan tersebut.

Data awal minggu ini menunjukkan kekosongan pekerjaan di AS pada bulan April jatuh lebih daripada yang dijangkakan dan bilangan pekerjaan yang tersedia bagi setiap pencari kerja mencapai tahap terendah sejak Jun 2021.

Sementara itu, majikan di AS mengumumkan pengurangan pekerjaan paling sedikit bulan lepas sejak Disember dan pengumuman pemberhentian setakat ini pada tahun 2024 masih jauh berbading tahun lalu, menurut data dari firma penempatan semula Challenger, Gray dan Christmas.

Majikan mengumumkan 63,816 pengurangan pekerja pada bulan Mei, penurunan sebanyak 1.5% dari 64,789 pemotongan yang diumumkan pada bulan April dan turun 20% dari 80,089 pengurangan yang diumumkan setahun sebelumnya. Pengumuman pemberhentian kerja tahun-ke-tahun adalah 7.6% lebih rendah daripada lima bulan pertama tahun 2023.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat