Data Tuntutan Terbaru Menurun! Adakah Ini Petanda Pasaran Buruh Semakin Seimbang?

307

Bilangan rakyat Amerika yang mengemukakan tuntutan baru untuk faedah pengangguran menurun minggu lalu, menunjukkan kekuatan asas dalam pasaran buruh yang  terus menyokong ekonomi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran jatuh sebanyak 8,000 kepada 215,000 yang disesuaikan mengikut musim untuk minggu yang berakhir pada 18 Mei, kata Jabatan Buruh pada hari Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 220,000 tuntutan dalam minggu terkini.

Pasaran buruh sedang seimbang secara beransur-ansur susulan kenaikan kadar faedah sebanyak 525 mata asas dari Federal Reserve sejak Mac 2022 untuk memperlahankan permintaan dalam ekonomi secara keseluruhan. Minit mesyuarat dasar bank pusat AS pada 30 April-1 Mei yang diterbitkan pada hari Rabu menunjukkan para penggubal menilai bahawa “permintaan dan penawaran dalam pasaran buruh, secara keseluruhan, menjadi lebih seimbang, walaupun pada kadar yang lebih perlahan.” Tetapi mereka juga mencatatkan bahawa keadaan “secara amnya masih ketat.”

Fed telah mengekalkan kadar faedah semalaman penanda arasnya dalam julat 5.25%-5.50% sejak Julai. Pasaran kewangan menjangka pengurangan  kadar pertama akan datang pada bulan September.

Data tuntutan ini meliputi tempoh di mana kerajaan meninjau majikan untuk komponen pekerjaan gaji bukan pertanian dalam laporan pekerjaan bulan Mei. Tuntutan hampir tidak berubah antara minggu tinjauan April dan Mei. Data minggu hadapan merujuk bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu pertama bantuan, yang menjadi petunjuk untuk pengambilan pekerja, boleh memberikan lebih banyak kejelasan mengenai keadaan pasaran buruh.

Tuntutan berterusan meningkat 8,000 kepada 1.794 juta yang disesuaikan mengikut musim untuk minggu yang berakhir pada 11 Mei, menurut laporan tuntutan tersebut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat