DAWN RAID – ‘Serangan Subuh’ Rampas Semula Hak Milik Negara (PART I)

2,312

Pernah dengar peristiwa Dawn Raid atau ‘Serangan Subuh’ yang menjadi salah satu selitan sejarah membanggakan buat Malaysia?

Tanggal 7 September 1981, terlakar satu sejarah untuk negara.

Dawn Raid atau Serangan Subuh adalah satu peristiwa serangan Malaysia ke atas London Stock Exchange (LSE) bertujuan untuk pengambilalihan Guthrie, syarikat perladangan terbesar British pada tahun 1981.

Permodalan Nasional Berhad (PNB) memegang 25% saham dalam syarikat Guthrie, namun tidak mempunyai kuasa dan British sering menolak cadangan Malaysia sehingga tercetusnya rancangan untuk merampas semula hak milik negara.

Rampasan ini diketuai oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad yang baru sahaja beberapa bulan berkhidmat menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-4 pada ketika itu.

Serangan ini menjadi satu sejarah buat negara Malaysia di mana ia dilakukan hanya dalam masa 4 jam sahaja.

Faktor Malaysia Merampas Guthrie daripada British

  1. Isu Tanah Pertanian

Isu ini bermula apabila terdapat sesetengah cadangan dari pihak kerajaan Malaysia ditolak oleh British, khususnya mengenai penanaman semula pokok getah yang menjadi sumber pendapatan para petani dan juga penoreh getah. British juga beberapa kali mengelak daripada bermesyuarat bagi menangani masalah tersebut.

Namun, setelah menerima pelbagai desakan Bank Negara Malaysia (BNM), pihak British terpaksa mengalah dengan menubuhkan anak syarikatnya Guthrie-Ropel yang mempunyai 17% saham tanah di Malaysia daripada keseluruhan tanah miliknya.

Ekoran itu, rakyat Malaysia dibolehkan membeli tanah milik Guthrie melalui Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE). Bagaimanapun, ia hanyalah agenda jahat Guthrie kerana tanah-tanah yang dijual sebenarnya tidak boleh digunakan untuk aktiviti penanaman di samping kedudukannya yang tidak strategik.

  1. Isu Pendidikan

Sikap ‘racist’ British terhadap pelajar Malaysia bertambah serius susulan penamatan subsidi dan kenaikan yuran pengajian. Rentetan itu, 17,000 pelajar Malaysia di UK terbeban dengan peningkatan 3 kali ganda yuran daripada sebelumnya.

Tun Dr Mahathir pada ketika itu merupakan Menteri Kewangan pernah mengancam British, mengatakan tindakan tersebut akan mendatangkan kerugian pada masa akan datang. Pun begitu, amaran beliau hanya dipandang sepi.

  1. Isu Menolak Cadangan Hak Pendaratan

Tidak hanya isu pendidikan, pihak British juga menolak cadangan Malaysia untuk mendapatkan hak pendaratan tambahan di Lapangan Terbang Heathrow bagi syarikat Malaysia Airlines (MAS).  Malah, ruang udara antarabangsa di Subang telah dicerobohi oleh kapal supersonik British iaitu Concorde ketika dalam perjalanan ke Singapura.

  1. Guthrie Jual Aset Kepada Syarikat Lain Tanpa Rundingan

Tindakan Guthrie menjual asetnya kepada MPH sebuah syarikat milik jutawan Malaysia turut menjadi faktor kepada gerakan ini. Keputusan itu dibuat tanpa sebarang pengetahuan agensi kerajaan Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang memegang 25% saham dalam Guthrie.

Oleh kerana faktor-faktor inilah Tun Dr Mahathir dan juga abang iparnya Tun Ismail Ali yang merupakan Gabenor Bank Negara pada ketika itu tidak berpuas hati dengan tindakan British.

Selepas pelantikan sebagai Gabenor, Tun Ismail Ali telah menunjukkan sikap tidak ramah kepada pihak British dengan cara ‘menyidai’ Pengerusi Guthrie, Mark Gent hampir setengah jam di luar pejabat setiap kali sebelum mesyuarat dimulai.

Beliau turut memerintahkan pemindahan wang negara ke bank tempatan daripada bank milik British seperti HSBC dan juga Chartered. Bukan itu sahaja, bank British juga tidak lagi diberi peluang untuk membuka cawangan di Malaysia.

Sebagai info tambahan. Beliau juga merupakan individu yang bertanggungjawab mendesak Guthrie untuk menubuhkan Guthrie-Ropel.

Bagaimanakah pelan pengambil alihan Guthrie bermula? Ikuti perkongsian seterusnya dalam part II.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat