DeFi Boleh Kuatkan Dollar AS! – Gabenor Fed

576

“Wow seriouslah? Boleh percaya ke kata-katanya?”

Christopher Waller, Gabenor Federal Reserve (Fed) baru-baru ini berhujah bahawa pergantungan stablecoin pada dolar sebenarnya mampu mengukuhkan mata wang fiat Amerika Syarikat (AS) apabila kewangan kewangan decentralized (DeFi) semakin meningkat.

Memang tidak dinafikan ramai orang sering berpandangan mata wang kripto seperti Bitcoin (BTC) akan menggantikan dolar AS sebagai mata wang rizab dunia, tetapi kebanyakan perdagangan DeFi menggunakan stablecoin dan 99% daripada nilai pasaran token itu terikat dengan nilai dolar.

Waller yang dilantik ke lembaga pengarah pada 2022 oleh Presiden Donald Trump ketika itu turut mengakui masa depan di mana orang yang beralih daripada menggunakan dolar kepada mata wang digital boleh menyebabkan dasar monetari berada dalam keadaan bahaya.

Bagaimanapun, beliau menegaskan sesungguhnya retorik berulang mengenai penurunan dolar disebabkan mata wang rizab global adalah palsu semata-mata.

Sektor stablecoin dikuasai oleh Tether (USDT) dan Circle (USDC) yang berada di tengah-tengah perdagangan kripto telah bertindak sebagai aset mantap digunakan untuk berdagang masuk dan keluar daripada token yang tidak menentu.

Selain itu, ada juga yang menjangkakan aset digital utilitarian* tersebut akan melonjak secara mendadak pada tahun-tahun akan datang yang berpotensi mencecah trilion dolar.

*Unsur maklumat dalam blockchain boleh mewakili sebarang aset

Menurut ramai peminat kripto, kekuatan dolar adalah penting untuk ekonomi AS dan kepentingan dasar luarnya walaupun penguasaan kewangan berasaskan kerajaan itu baik bagi melemahkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat