Dengan Berbagai Tekanan, El Salvador Masih Ingin Kekal Dengan Sistem Kewangan Beteraskan BTC?

310

Naib Presiden El Salvador, Felix Ulloa baru-baru ini mengesahkan bahawa Bitcoin akan terus menjadi alat pembayaran sah di negara itu semasa tempoh kedua Presiden Nayib Bukele.

Pengumuman ini berikutan permintaan IMF untuk menilai semula mata wang kripto sebagai alat pembayaran sah semasa rundingan berterusan untuk pinjaman berbillion dolar.

Semasa El Salvador bersiap sedia untuk pilihan raya presiden, di mana dijangkakan Bukele akan memenangi kemenangan yang muktamad, Naib Presiden menegaskan lagi penggunaan Bitcoin oleh negara itu.

Ulloa, yang cuti sementara untuk bertanding semula bersama Bukele, mengulangi komitmen negara Amerika Tengah itu untuk mengguna pakai kripto sebagai alat pembayaran sah. Walaupun terdapat keraguan IMF, kerajaan El Salvador tidak mempunyai niat untuk membatalkan keputusan itu.

Ulloa menambah bahawa pengumuman baru-baru ini oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) yang membenarkan dana berbentuk bursa yang disenaraikan di AS (ETF) yang menjejaki Bitcoin telah mengukuhkan tekad mereka.

Dalam usaha strategik untuk lebih mengintegrasikan Bitcoin ke dalam landskap ekonomi negara itu, Ulloa mendedahkan bahawa jika Bukele dan parti New Ideas memenangi pilihan raya yang akan datang, El Salvador akan meneruskan pelan untuk melancarkan bon yang disokong oleh BTC pada suku pertama tahun 2024.

Selain itu, Ulloa mengesahkan bahawa rancangan yang becita-cita tinggi untuk membina Bitcoin City, sebuah tempat perlindungan kripto bebas cukai yang dicadangkan oleh Bukele di bahagian timur negara itu, dan penerbitan pasport kepada pelabur yang menyumbang setara $1 juta dalam Bitcoin akan diteruskan seperti yang dirancang.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat