Dolar AS Dijangka Susut Lebih Jauh: BofA Dedah Data Negatif dan Kesan Optimisme China!

410

Bank of America (BofA) menekankan beberapa faktor yang menyumbang kepada potensi halangan untuk US dolar.

Bank tersebut menunjukkan kejutan negatif baru-baru ini dalam data ekonomi AS dan sentimen positif yang semakin meningkat terhadap ekonomi China sebagai pendorong utama di sebalik cabaran perlu ditempuhi. Selain itu, BofA mencatatkan pemangkin mata wang itu relatif kepada pemacu asasnya.

Laporan tersebut menasihatkan pelabur agar berhati-hati dalam melibatkan diri dalam penjualan besar-besaran USD yang baru-baru ini berlaku. Bank tersebut mencadangkan bahawa jangkaan pengurangan kadar faedah oleh Federal Reserve dan pemulihan ekonomi China masih merupakan prospek yang jauh digapai.

Walaupun pandangan bearish terhadap USD menjelang akhir tahun, BofA menekankan bahawa volatiliti yang rendah dan kadar faedah yang stabil pada masa ini mengurangkan daya tarikan kedudukan jual terhadap USD.

Melihat ke hadapan hingga akhir 2024, BofA mengekalkan pendirian bearish terhadap USD. Namun, bank tersebut menekankan keperluan untuk berhati-hati dan menasihatkan agar tidak bertindak berdasarkan penurunan nilai mata wang baru-baru ini.

Walaupun data AS mengecewakan, ketahanan ekonomi AS dan keengganan Federal Reserve untuk mengurangkan kadar yang segera menyokong pendekatan yang lebih terukur.

Laporan itu juga membincangkan potensi impak dasar ekonomi China terhadap perdagangan global dan USD. Walau bagaimanapun, ketidakpastian mengenai kesan pelonggaran pasaran hartanah di China dan kelewatan masa sebelum dasar tersebut memberi kesan. Justeru ia memerlukan pendekatan yang sabar terhadap pergerakan mata wang.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat