Dua Hari Saja! Apple Rugi $200 Billion Sebab China

1,655

Saham Apple jatuh sebanyak 2.9% pada hari Khamis susulan laporan mengenai China melarang penggunaan iPhone kepada agensi dan syarikat yang disokong kerajaan.

Pelabur pastinya bimbang terhadap nasib gergasi teknologi itu memandangkan China merupakan salah satu pasaran utamanya.

Impaknya, Apple mencatatkan kejatuhan harian terbesarnya dalam lebih satu bulan pada hari Rabu dengan kehilangan kira-kira $200 bilion dalam dua hari sahaja.

Malah, sahamnya kini menjadi antara yang paling berprestasi buruk dalam Dow Jones Industrial Average.

Pada hari Rabu, Wall Street Journal telah melaporkan bahawa Beijing melarang penggunaan iPhone untuk pegawai kerajaan pusat.

Selanjutnya pada hari Khamis, Bloomberg pula melaporkan sekatan tersebut telah diperluaskan kepada firma yang disokong kerajaan.

Ini termasuk gergasi tenaga PetroChina, yang menggaji berjuta-juta pekerja dan mengawal sebahagian besar ekonomi China.

Penganalisis di Bank of America menulis dalam nota hari Khamis bahawa larangan iPhone yang berpotensi berlaku berikutan telefon pintar unggulan mewah baharu yang dikeluarkan oleh pengeluar China Huawei.

Penganalisis Bank of America melihat sekatan itu mungkin mempunyai kaitan dengan telefon pintar ‘high-end flagship’ baharu yang dikeluarkan oleh gergasi teknologi China, Huawei.

Beijing ialah pasaran asing terbesar untuk produk syarikat, dan jualannya mewakili kira-kira satu perlima daripada jumlah hasil syarikat tahun lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat