ECB Abaikan Sentimen Kewangan Semasa, Pilih Naikkan Kadar Faedah Sebanyak 50 Mata Asas Pada Februari!

365

Bank Pusat Eropah menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas pada hari Khamis seperti yang dijanjikan, mengabaikan kegawatan pasaran kewangan dan gesaan oleh pelabur untuk mendail kembali pengetatan dasar sekurang-kurangnya sehingga sentimen stabil.

ECB telah menaikkan kadar pada kadar terpantas dalam rekod untuk mengekang inflasi, tetapi kekalahan dalam pasaran global sejak kejatuhan Silicon Valley Bank di Amerika Syarikat minggu lepas telah mengancam untuk membatalkan rancangan tersebut pada saat akhir.

Selaras dengan panduannya yang sering diulang, bank pusat untuk 20 negara yang berkongsi mata wang euro memilih untuk menaikkan kadar depositnya kepada 3%, paras tertinggi sejak lewat 2008, kerana inflasi dilihat melebihi sasaran 2%nya sehingga 2025.

Namun ECB tidak menawarkan komitmen untuk lanjutkannya untuk masa akan datang walaupun didesak oleh para penggubal dasar.

“Tahap ketidakpastian yang tinggi mengukuhkan kepentingan pendekatan bergantung kepada data kepada keputusan kadar dasar Majlis Pentadbiran,” kata ECB.

Pada pagi Khamis, selepas beberapa hari kegawatan dalam pasaran, pelabur kewangan telah melihat peluang 50% untuk pergerakan 25 mata asas yang lebih kecil oleh ECB. Mereka juga telah menjangkakan jangkaan untuk pergerakan masa depan, meramalkan kadar puncak pada 3.25%, di bawah harga 4.1% minggu lepas.

Saham bank zon eropah berada dalam kejatuhan minggu ini yang pada awalnya dipacu oleh kejatuhan SVB kemudian kejatuhan Credit Suisse.

Kebimbangan utama ECB ialah dasar monetari berfungsi melalui sistem perbankan, dan krisis kewangan yang teruk akan menjadikan dasarnya tidak berkesan.

Ini menyebabkan ECB dalam dilema sama dalam perjuangannya untuk menentang inflasi dengan keperluan untuk mengekalkan kestabilan kewangan dalam menghadapi kegawatan yang amat besar yang diimport.

Inflasi dilihat akan catata pada bacaan purata 5.3% tahun ini, 2.9% pada 2024 dan 2.1% pada 2025, lapor ECB, sambil menambah bahawa unjuran ini telah dimuktamadkan sebelum kegawatan semasa.

“Majlis Pentadbiran sedang memantau ketegangan pasaran semasa dengan teliti dan bersedia untuk bertindak balas sekiranya perlu bagi mengekalkan kestabilan harga dan kestabilan kewangan di kawasan euro,” kata ECB.

Perhatian pelabur kini beralih kepada sidang akhbar Presiden ECB Christine Lagarde di mana beliau akan disoal mengenai langkah dasar masa depan dan risiko penularan dalam sektor perbankan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat