ECB Ambil Tindakan Drastik, Tetapi Indikasi ECB Mengenai Halatuju Dasar Undang Perhatian!

127

Bank Pusat Eropah (ECB) menurunkan kadar faedah dari tahap tertinggi pada mesyuaratnya pada hari Khamis, melaksanakan langkah yang telah banyak dijangka oleh penggubal dasar, walaupun ujuran masa hadapan untuk kos pinjaman tahun ini masih tidak pasti.

Seperti yang dijangkakan, ECB mengurangkan kadar deposit penanda arasnya sebanyak 25 mata asas kepada 3.75% daripada paras tinggi sebelumnya iaitu 4%. Kadar faedah bagi operasi pembiayaan semula utama juga dikurangkan sebanyak 25 mata asas kepada 4.25%, manakala kadar kemudahan pinjaman marginal turut diturunkan kepada 4.50%.

Waima begitu, ketidakpastian wujud mengenai bagaimana para penggubal dasar akan menangani potensi pengurangan lanjut pada akhir tahun 2024. ECB telah menyatakan bahawa ia “tidak akan memberi komitmen awal kepada haluan kadar tertentu,” sebaliknya memilih untuk mengekalkan kadar dasar “cukup ketat selagi perlu” untuk memastikan kenaikan harga secara berterusan menurun kepada sasaran jangka sederhana 2%. Majlis Pimpinan akan menggunakan pendekatan “bergantung kepada data”untuk keputusan kadar faedah.

Menjelang mesyuarat tersebut, beberapa penggubal dasar mencadangkan bahawa ECB akan mengurangkan kadar, dengan alasan tanda-tanda inflasi yang berkurangan di zon Eropah. Presiden ECB, Christine Lagarde, menyatakan pada bulan Mei bahawa beliau percaya tekanan harga adalah “terkawal,” terutamanya apabila kesan krisis tenaga dan kekangan rantaian bekalan semakin berkurang. Begitu juga, Ketua Ekonomi Philip Lane menunjukkan bahawa, “dengan syarat tiada kejutan besar,” terdapat bukti yang mencukupi dalam data terkini untuk membenarkan pelonggaran sekatan dasar.

Dalam penilaian terkini mengenai inflasi, ECB menyatakan bahawa tahap terbaru ini sesuai setelah mengekalkan kadar tidak berubah selama sembilan bulan kerana tinjauan inflasi yang semakin baik. ECB mencatatkan bahawa “inflasi asas juga telah berkurang,” mengukuhkan tanda-tanda bahawa tekanan harga telah melemah dan jangkaan inflasi telah menurun di semua horizon.

Walaupun begitu, ECB memberi amaran bahawa inflasi mungkin kekal di atas 2% “sehingga tahun hadapan” disebabkan oleh tekanan harga domestik yang didorong oleh pertumbuhan gaji yang tinggi. Ramalan ECB kini melihat inflasi utama rata-rata pada 2.5% pada tahun 2024 dan 2.2% pada tahun 2025, sebelum jatuh di bawah sasarannya kepada 1.9% pada tahun 2026.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat