Ekonomi China Dalam Bahaya? Moody’s Putuskan Untuk Turunkan Penarafan Kredit China

364

Moody’s, agensi penilaian kredit, mengambil keputusan menurunkan  penarafan kredit kerajaan China daripada stabil kepada negatif pada hari Selasa. Ia memberi tanda terkini kebimbangan global yang meningkat berkenaan kesan hutang kerajaan tempatan yang meningkat dan krisis hartanah yang semakin memberi kesan terhadap ekonomi terbesar kedua di dunia.

Penurunan ini mencerminkan bukti yang semakin meningkat bahawa pihak berkuasa perlu menyediakan lebih banyak sokongan kewangan untuk kerajaan tempatan dan syarikat kerajaan yang terbebani hutang. Hal ini kerana menimbulkan risiko secara menyeluruh terhadap kekuatan fiskal, ekonomi, dan institusi China, kata Moody’s dalam satu kenyataan.

Saham-saham biru China merudum hampir lima tahun pada hari Selasa akibat kebimbangan mengenai pertumbuhan negara itu, dengan desas-desus penurunan penarafan oleh Moody’s yang dapat menghakis sentimen sepanjang sesi, sementara saham Hong Kong terus menurun.

Bank-bank besar milik negara China, yang dianggap menyokong mata wang yuan sepanjang hari, meningkatkan penjualan US dolar selepas kenyataan Moody’s, kata salah satu sumber. Yuan kekal tidak berubah pada petang hari.

Kos perlindungan hutang berkenaan dengan kebankrapan China meningkat kepada tahap tertinggi sejak pertengahan November.”Sekarang pasaran lebih bimbang dengan krisis hartanah dan pertumbuhan yang lemah, bukannya risiko hutang kedaulatan yang segera,” kata Ken Cheung, strategis FX Asia utama di Mizuho Bank di Hong Kong.

Langkah Moody’s merupakan perubahan pertama dalam pandangan China sejak ia menurunkan penarafannya sebanyak satu peringkat kepada A1 pada tahun 2017, juga merujuk kepada jangkaan pertumbuhan yang perlahan dan hutang yang meningkat.

Walaupun Moody’s mengekalkan penarafan pengeluar dan asing A1 China pada hari Selasa, Moody’s menyatakan ekonomi masih memiliki kapasiti berdaya tahan dengan menjangkakan pertumbuhan KDNK tahunan negara itu akan perlahan kepada 4.0% pada tahun 2024 dan 2025, dan purata 3.8% dari tahun 2026 hingga 2030.

Para penganalisis walaubagaimanapun berkata penarafan A1 sudah cukup tinggi dalam kawasan pelaburan dan penurunan ini tidak mungkin mencetuskan jualan paksa oleh dana global. Kedua-dua agensi penarafan utama lainnya, Fitch dan Standard & Poor’s, menilai China. Kedua-duanya mempunyai pandangan stabil.

Kementerian Kewangan China mengatakan ia kecewa dengan keputusan Moody’s, menambah bahawa ekonomi akan mengekalkan pemulihan dan trend secara positif. Ia juga mengatakan risiko hartanah dan kerajaan tempatan adalah dapat dikawal.

“Kerisauan Moody’s tentang prospek pertumbuhan ekonomi, kebolehkekalan kewangan, dan aspek-aspek lainnya adalah tidak perlu,” kata kementerian itu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat