Elon Musk Bakal Jadi Presiden Amerika?

479

“Macam mana kalau Elon Musk betul-betul jadi presiden? Semua okay ke?”

Tinjauan pendapat yang dilakukan oleh Pusat Kajian Politik Amerika Syarikat (AS) Universiti Harvard baru-baru ini mendedahkan bahawa populariti Elon Musk sangat tinggi sehingga boleh menyertai tokoh politik.

Musk yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tesla sebenarnya adalah tokoh politik paling disukai ramai di negara tersebut berbanding Presiden AS Joe Biden, bekas Presiden Donald Trump, Ron DeSantis dan Bernie Sanders.

Suka dimaklumkan bahawa ia akan menjadi langkah terbesar dalam landskap politik sekiranya Musk memasuki politik.

Sudah sedia maklum Musk bukan sahaja telah mendominasi ruang kereta elektrik malah industri lain seperti ruang angkasa dan media sosial, tetapi beliau tidak pernah menjadi tokoh politik walaupun berjaya jadi pemimpin perniagaan tulen sepanjang masa.

Meskipun begitu, Musk akan menghadapi pelbagai halangan besar apabila bertanding jawatan presiden namun perlu diketahui ada penyelesaiannya, ulas Balaji Srinivasan iaitu Ketua Pegawai Teknologi (CTO) Coinbase.

Jadi di sini dapat dilihat tempat kelahiran Musk bukanlah AS dan undang-undang sedia ada tidak membenarkan pendatang naturalisasi jadi Presiden, oleh itu Srinivasan mencadangkan beliau untuk bertanding jawatan itu sambil bawa pindaan perlembagaan.

Pindaan tersebut boleh mendapat sokongan ketara memandangkan Musk raih populariti besar di seluruh negara, oleh itu bertanding untuk presiden bukanlah perkara mustahil bagi beliau.

Sekiranya dipilih sebagai presiden, Musk sama sekali akan menjadi pemimpin AS yang menyokong inovasi dan aset digital seperti Bitcoin (BTC).

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat