Elon Musk & Mark Cuban Bergabung Nak Lawan SEC!

279

“Mesti ramai berharap untuk Musk dan Cuban menang kan, ye la tindakan SEC tu mengarut sangat.”

Elon Musk dan Mark Cuban telah bergabung menyampaikan taklimat amicus kepada Mahkamah Agung bagi mempersoalkan kaedah Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) yang menjalankan percubaan dalaman tanpa juri.

Hal ini kerana prosiding pentadbiran sedemikian telah menghasilkan keputusan yang tidak sama rata untuk defendan SEC.

Baru-baru ini, plaintif George Jarkesy mendakwa hak Pindaan Ketujuhnya terjejas disebabkan proses penghakiman dalaman tanpa juri SEC telah diketuai hakim undang-undang pentadbiran yang dilantik sendiri oleh pengawal selia Amerika Syarikat (AS).

Namum, SEC pada April 2022 telah mengakui bahawa kakitangan mereka tersilap mengakses fail dalam pelbagai kes dan salah satunya adalah Jarkesy.

Musk dan Cuban mendedahkan bahawa SEC mula mengendalikan lebih banyak kes dalaman dan bukannya di mahkamah persekutuan selepas beberapa siri kes dagangan orang dalam yang tidak berjaya di hadapan juri.

Susulan daripada peralihannya, SEC telah memperkenalkan peraturan baharu untuk syarikat awam, oleh itu mereka dapat mendedahkan pelanggaran data dalam masa empat hari sahaja.

Pada masa ini, pihak berkuasa sedang mendesak mahkamah persekutuan untuk memaksa Musk beri keterangan berkenaan pengambilalihan platform media sosial Twitter yang kini sudah dinamakan sebagai X.

Bagaimanapun, pendirian Musk dan Cuban kekal teguh susulan mereka menggesa hakim untuk menyokong keputusannya, kemudian peguamnya turut berkata memilih prosiding pentadbiran berbanding juri mahkamah persekutuan dapat membahayakan pelabur termasuk pasaran kripto.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat