Elon Musk: ‘Wira’ Yang Menumbangkan Pasaran Kripto!

4,158

Boleh dikatakan sesiapa sahaja pasti akan mengenali individu bernama Elon Musk. Manakan tidak, setiap twit oleh figura ini bukan sahaja mampu menggoncangkan pasaran saham tetapi juga kripto.

Ketika Tesla memutuskan untuk membuat pelaburan Bitcoin (BTC) pada awal tahun ini, termasuk sokongannya yang berterusan terhadap Dogecoin (DOGE), komuniti kripto mengangkatnya sebagai ikon.

Bagaimanapun, berdasarkan data yang diperoleh firma Awario mendapati populariti Musk semakin menghilang. Dimanakah silapnya?

Ia bermula dengan pengumuman Musk berkaitan penangguhan Tesla terhadap penggunaan Bitcoin, menyebabkan keruntuhan harga BTC sehingga 35%. Rata-rata beranggapan twit Elon Musk pada hari tersebut sebagai satu ancaman kepada Bitcoin.

Susulan daripada itu, data Awario menunjukkan twit positif berkaitan Musk telah mencapai paras rendah terbaru pada bulan lalu, dengan nisbah sentimen positif-negatif merosot sekitar seperempat sejak Oktober 2020.

Nisbah tersebut jauh berbeza pada Januari 2021, yang mana ketika itu mencatatkan rekod yang seimbang.

CEO firma pelaburan Gerber Kawasaki, Ross Gerber menyifatkan tindakan Musk memanipulasi pasaran tanpa mempedulikan wang para pelabur adalah satu strategi yang berisiko.

Bekas pemain bola pasukan Carolina Panthers, Russel Okung dalam sebuah billboard turut menasihati Elon Musk untuk tidak masuk campur dalam pasaran Bitcoin dan matawang kripto yang lain. Sebaliknya lebih baik jika Musk menfokuskan kepada bidangnya, ‘space’.

Bagaimana pula dengan anda? Menyokong Gerber dan Okung atau masih berpihak dengan Elon Musk?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat