Emas Atur Posisi Di Atas $2,170, Risiko Geopolitik & USD Bantu Pengukuhan

496

Emas melanjutkan kenaikannya melebihi pertengahan $2,150 semasa waktu dagangan awal Asia pada hari Selasa.

Ramalan pemotongan kadar faedah oleh Fed pada tahun ini dan kenyataan dovish oleh pegawai-pegawainya telah menggoyahkan kedudukan mata wang dolar AS serta memberikan sedikit sokongan kepada emas.

Buat masa ini, emas berada pada paras $2,172.84 iaitu kenaikan hambar 0.01% sejak pembukaan dagangan awal pagi tadi.

Sementara itu, Indeks Dolar AS (DXY) susut ukur nilainya berbanding kumpulan wajaran mata wang digunakan oleh rakan dagangan Amerika Syarikat dengan berundur dari puncaknya 104.50 sebelum ini dan ini berlegar sekitar 104.20.

Bon Perbendaharaan AS pula menghasilkan kelebihan sedikit lebih tinggi dengan hasil 10 tahun berada pada 4.25%.

Peningkatan harga logam kuning adalah didorong oleh pertaruhan tinggi dalam jangkaan pemotongan kadar faedah pada 2024.

Walau bagaimanapun, peserta pasaran akan memantau dengan teliti Indeks Harga Perbelanjaan Penggunaan Peribadi (PCE) AS untuk Februari yang akan diterbitkan pada Jumaat ini bagi memperkukuhkan spekulasi pemotongan kadar faedah nanti.

PCE diramalkan menunjukkan peningkatan sebanyak 0.4% pada bulanan dan Teras dijangka naik sebanyak 0.3% bulanan.

Para pelabur kini meningkatkan kepercayaan mereka kepada 70% untuk berlakunya pemotongan kadar faedah pada Jun nanti berbandung 65% sebelum mesyuarat Fed pada minggu lepas.

Di balik konflik geopolitik, Rusia melakukan satu serangan peluru berpandu dan dronnya yang canggih ke atas infrastruktur tenaga Ukraine sejak pencerobohan pada Jumaat lepas. Selain itu, konflik di Eropah Timur dan Timur Tengah mampu meningkatkan aliran selamat untuk emas.

Pada minggu ini, peserta pasaran akan memberikan tumpuan kepada data Keyakinan Pengguna AS oleh Lembaga Persidangan, Pesanan Barangan Lama dan Indeks Harga Rumah FHFA pada malam ini.

Hujung minggu pula, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) AS Tahunan untuk suku keempat bakal diumumkan pada Khamis dan PCE AS pada Jumaat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat