Emas Beri Kejutan, Harga Emas Tak Serik-Serik Mendaki!

1,205

Harga emas meneruskan kenaikannya dan mencatat rekod tertinggi baru pada hari Isnin, didorong oleh jangkaan pengurangan kadar faedah AS dan daya tarikan logam itu sebagai aset perlindungan.

Emas yang didagangkan secara spot menambah 0.6% untuk didagangkan pada $2,245.79. Kontrak emas AS meningkat lebih dari 1% untuk didagangkan pada $2,266.39.

Menurut Joseph Cavatoni, ahli strategi pasaran di World Gold Council berpandangan bahawa ramai spekulator pasaran mendapat keyakinan mengenai pengurangan faedah Fed,

Penganalisis pasaran mengharapkan Federal Reserve  AS untuk mengurangkan kadar faedah pada bulan Jun.

Indeks inflasi utama Fed untuk Februari meningkat 2.8% tahun demi tahun, berdasarkan data yang dikeluarkan Jumaat lalu dengan kemungkinan  bank pusat AS akan mengekalkan kadar sebelum ia boleh mula mempertimbangkan pengurangan kadar.

Harga emas cenderung bertindak balas secara terbalik dengan kadar faedah. Apabila kadar faedah jatuh, emas menjadi lebih menarik berbanding dengan aset pendapatan tetap seperti bon, yang akan memberikan pulangan yang lebih rendah dalam persekitaran kadar faedah yang rendah.

Menurut Caesar Bryan, pengurus portfolio di syarikat pengurusan pelaburan Gabelli Funds, harga bullion juga didorong oleh permintaan luar negara.

“Di China, pelabur persendirian tertarik kepada emas kerana sektor hartanah tidak berjaya,” kata Bryan, menambah bahawa ekonomi umum China telah kekal lemah dan pasaran saham serta mata wangnya tidak berprestasi dengan baik.

Lonjakan emas sejauh ini telah didorong oleh pembelian yang kukuh dari bank pusat dunia dalam usaha untuk mewujudkan pelbagai portfolio rizab disebabkan oleh risiko geopolitik, inflasi domestik, dan kelemahan US dolar AS, kata Cavatoni dari World Gold Council.

China adalah pendorong utama bagi kedua-dua permintaan pengguna dan pembelian emas oleh bank pusat, berdasarkan data dari WGC.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat