Emas Menuju Sasaran $2,100 Seterusnya, Data PMI China Dinantikan!

1,406

Harga komoditi logam kuning didagangkan di paras tertinggi tempoh sembilan minggu sekitar $2,088 semasa waktu dagangan Asia pada Isnin selepas lonjakan ketara penutup minggu lalu.

Data ekonomi AS yang lemah pada Jumaat lepas menggugat spekulasi mengenai pemotongan kadar faedah sepanjang tahun ini.

Selain itu, hasil Perbendaharaan AS yang lebih rendah menambah dorongan kepada peningkatan dalam permintaan pelabur dalam pasaran emas.

Harga emas kini berada pada $2,081.34 iaitu turun sebanyak 0.07% daripada pembukaan dagangan pagi tadi.

Data yang dikeluarkan Institut Pengurusan Bekalan (ISM) pada Jumaat lepas menunjukkan PMI Pembuatan AS turun kepada 47.8 pada Februari daripada 49.1 pada bacaan sebelumnya.

Laporan itu mencatatkan untuk bulan ke-16 berturut-turut ia kekal di bawah 50 serta mencerminkan penguncupan dalam data tersebut.

Federal Reserve(Fed) kini mengekalkan kadar dasar stabil pada julat 5.25% hingga 5.50% pada mesyuarat Januari lepas. Para pelabur menjangkakan Fed akan menurunkan kadarnya pada akhir tahun 2024.

Presiden Fed Atlanta, Raphael Bostic berkata beliau akan memantau arah aliran jangka panjang dan menilai semula pandangannya dengan melihat bank pusat AS mengurangkan kadarnya pada musim panas jika ekonomi berkembang seperti yang diharapkan.

Situasi ini mungkin meningkatkan daya tarikan logam kuning dan menaikkan harga emas.

Sementara itu, data PMI Pembuatan China mempamerkan isyarat yang bercampur-campur pada bulan lepas di dalam sektor kesihatan. Para pelabur akan mengambil lebih banyak petunjuk daripada PMI Perkhidmatan China untuk Februari esok.

Perkembangan sekitar langkah rangsangan daripada pihak berkuasa China boleh memberikan sedikit sokongan untuk harga emas.

Para trader XAU/USD akan memerhatikan PMI Perkhidmatan Caixin China dan PMI Perkhidmatan ISM AS esok.

Pengerusi Fed, Jerome Powell memberi keterangan pada hari Rabu berkenaan beberapa petunjuk tentang gambaran keseluruhan ekonomi dan dasar monetari. Pada Jumaat, laporan pekerjaan NFP AS pula akan jadi tumpuan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat