Emas Perkukuhkan Posisi Kemuncak, Fokus Diberikan Pada NFP AS

488

Emas mencecah paras tertinggi dua minggu apabila berjaya menawan posisi $2,378 pada Khamis selepas Biro Perangkaan Buruh AS (BLS) mengumumkan data pekerjaan yang lebih lemah daripada jangkaan dan menetapkan hasil bon Perbendaharaan tidak ketara.

Sementara itu, harga emas kini berada pada paras $2,370.63 iaitu turun sebanyak 0.24% sejak ia dibuka pada sesi dagangan Asia pagi tadi.

Data pekerjaan adalah salah satu pemacu utama selepas BLS mendedahkan bilangan rakyat Amerika Syarikat yang menganggur melebihi ramalan pasaran daripada bacaan sebelumnya.

Selain itu, Bank Pusat Eropah (ECB) memutuskan untuk lakukan pemotongan kadar faedah serta menjadi penyebab untuk hasil Perbendaharaan AS meningkat sebelum ia susut sebelumnya.

Penanda aras 10 tahun AS ditetapkan untuk mencetak kerugian mingguan apabila ia berundur daripada paras tertinggi harian 4.32% kepada 4.285% selepas keputusan pelonggaran dasar monetari ECB.

Dengan itu, Indeks Dolar AS (DXY) susut berbanding kumpulan mata wang utama sebanyak 0.12% kepada 104.14 mata.

Peserta pasaran kini meletakkan fokus mereka pada laporan Non-Farm Payrolls (NFP) AS pada jam 8.30 malam ini.

Konsensus pasaran meletakkan ekonomi akan memulih dengan pertambahan sebanyak 185,000 tenaga kerja melebihi 175,000 pada April. Kadar pengangguran pula dijangka berada pada 3.9% dan Purata Pendapatan Per Jam juga kekal pada 3.9%.

Melihat dari sudut teknikal, emas melanjutkan ralinya selepas mengukuh dalam kawasan $2,320 hingga $2,360. Sentimen belian telah mendorong penembusan di atas paras rintangan sebelum ini dan melanjutkan keuntungannya.

Seterusnya, pasaran menetapkan paras rintangan utama pada $2,400 diikuti dengan paras tertinggi sepanjang masa sekitar $2,450.

Jika berlaku lantunan ke bawah, paras sokongan bawah akan diletakkan pada $2,350 diikuti dengan posisi terendah 8 Mei pada $2,303. Sokongan ketiga diletakkan pada kitaran terendah pada 3 Mei sekitar $2,277.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat