Eropah Dalam Bahaya, Aktiviti Ekonomi Merosot Ketara!

592

Pertumbuhan di dua ekonomi gergasi Eropah, Jerman dan Perancis perlahan dengan ketara apabila pengilangan mengalami kekurangan permintaan, rantaian bekalan yang semakin meningkat dan lonjakan kos yang tinggi.

Apabila pemulihan daripada pelonggaran sekatan Covid-19 di kedua-dua negara itu semakin pudar, indikator aktiviti ekonomi berkembang lebih perlahan daripada yang dijangkakan pada bulan Jun.

Di Jerman, aktiviti pembuatan turun kepada 52.0 daripada bacaan sebelumnya pada Mei 54.8, tersasar dari jangkaan pasaran 54.0. Sektor perkhidmatan juga merosot kepada 52.4 pada Jun daripada 55.0 pada Mei, meleset berbanding unjuran 54.6.

Aktiviti perkhidmatan di Perancis pula menurun ketara kepada 54.4 daripada 58.3 yang direkodkan sebelumnya, manakala perkilangan pula berkurang kepada 51.0 daripada 54.6 pada Mei.

Secara keseluruhannya, sektor pembuatan di Zon Eropah merosot ke paras terendah 22 bulan dengan catatan 52.0 pada Jun, manakala aktiviti perkhidmatan pula paling lemah sejak Mei 2021 dengan rekod 52.8.

Kejatuhan ini berpunca daripada kemerosotan dalam pengeluaran buat kali pertama dalam dua tahun dan pesanan baharu untuk barangan pula jatuh untuk dua bulan berturut-turut.

Sementara itu di UK, aktiviti perkilangan juga menunjukkan kemerosotan daripada bacaan sebelumnya, mencatatkan peningkatan 53.4 daripada 54.6 pada bulan Mei.

Sektor perkhidmatan pula dicatatkan tidak berubah daripada catatan sebelumnya pada Mei dengan kenaikan 53.4 dan sedikit lebih baik dari jangkaan untuk meningkat 53.0 pada bulan ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat