Eropah Dalam Bahaya? Aktiviti Perkilangan Zon Eropah Terperangkap!

564

Aktiviti pembuatan di zon Eropah kekal merudum dalam kemerosotan yang mendalam dan meluas pada bulan lalu, berdasarkan kajian yang menunjukkan permintaan terus menyusut dengan kadar yang jarang tercapai sejak data pertama kali dikumpulkan pada tahun 1997.

Indeks Pembelian Pengurus Pembuatan (PMI) zon eropah, yang disusun oleh S&P Global, merosot kepada 43.4 pada bulan September daripada 43.5 pada bulan Ogos, sepadan dengan anggaran awal. Bacaan di bawah 50 menandakan susut nilai aktiviti.

Indeks yang mengukur pengeluaran, yang memberi sumbangan kepada PMI komposit yang akan datang pada hari Rabu dan dianggap sebagai petunjuk yang baik terhadap kesihatan ekonomi, turun kepada 43.1 daripada 43.4.

“PMI pengeluaran berada jauh di bawah 50 sepanjang suku ketiga, jadi kami berasa cukup pasti bahawa kemelesetan dalam pengeluaran berterusan pada tempoh ini,” kata Cyrus de la Rubia, ketua ekonomi di Hamburg Commercial Bank.

Indeks pesanan baru memang meningkat bulan lalu, kepada 39.2 daripada 39.0 pada Ogos, tetapi ia tetap berada di bawah tanda nilai paras pusingan.

Kemerosotan permintaan itu berlaku walaupun purata tiga bulan harga yang dikenakan oleh kilang-kilang berkurangan dengan lebih cepat daripada pada mana-mana masa dalam sejarah kajian ini selain daripada semasa Krisis Besar pada tahun 2008/2009, tambah Cyrus de la Rubia HCOB.

Para penggubal dasar di Bank Pusat Eropah sehingga kini gagal membawa inflasi kembali ke sasaran mungkin akan menyambut baik berita tentang penurunan harga.

Pada bulan lalu, mereka menaikkan kadar faedah mereka untuk kali ke-10 berturut-turut dan memberi isyarat bahawa berkemungkinan mereka sudah selesai menaikkan kadar sehingga sekurang-kurangnya hingga Julai tahun depan, menurut pakar ekonomi dalam tinjauan Reuters.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat