Fed Potong Lagi Kadar Faedah Sebanyak 100 Mata Asas!

663

Federal Reserve Amerika Syarikat (Fed) sekali lagi mengambil langkah drastik dengan mengumumkan penurunan kecemasan kadar faedah sebanyak 100 mata asas pada awal pagi ini dalam usaha membendung impak pandemik coronavirus kepada ekonomi negara itu.

Ini merupakan kali kedua Fed membuat pemotongan kecemasan dalam tempoh kurang daripada dua minggu, menjadikan kadar faedah semasa kepada julat sasaran 0%-0.25%.

Menyusuli keputusan kecemasan tersebut, Pengerusi Fed Jerome Powell berkata bahawa wabak COVID-19 telah merosakkan komuniti dan mengganggu aktiviti ekonomi di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat.

Tambah beliau lagi, kadar faedah akan dikekalkan pada paras semasa buat masa ini sehingga mereka yakin bahawa ekonomi kembali pulih daripada peristiwa ini dan berada di landasan untuk mencapai sasaran pekerjaan penuh dan kestabilan harga.

Sementara itu, Fed juga telah melancarkan program pelonggaran kuantitatif bernilai $700 bilion untuk melindungi ekonomi dari impak wabak tersebut.

Berikutan daripada penularan virus yang tidak menentu, Federal Reserve akan membuat penangguhan sehingga Jun bagi ramalan ekonomi bagi suku tahunan memandangkan impak keseluruhan COVID-19 terhadap ekonomi masih tidak jelas.

Setakat ini, Amerika Syarikat telah mencatatkan kes jangkitan sebanyak 3,737 manakala angka kematian meningkat kepada 68 nyawa. Ini menjadikan jumlah keseluruhan di seluruh dunia meningkat kepada 169,516 kes dan 6,515 kematian.

Pada pembukaan harga pada sesi Asia pagi ini menyaksikan perbezaan (gap) pada carta USD/JPY sehingga 140 pips lebih rendah berbanding harga ditutup minggu lalu.

Bagaimanapun, US dolar kembali mencatat peningkatan berbanding safe-haven yen selepas Bank of Japan (BOJ) mengumumkan satu mesyuarat kecemasan akan diadakan pada hari ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat