Fed Sedang Intai Kripto, Ini Ulasan Fed Lael Brainard!

2,476

Federal Reserve saban hari mula menunjukkan minat yang ketara dalam pasaran kripto. Pada hari Isnin, Gabenor Fed Lael Brainard menyatakan bahawa The Fed menggiatkan lagi penyelidikan dan usaha mereka untuk meneroka potensi pengembangan US dolar versi digital.

Antara lain turut mendorong minat the Fed ialah penyertaan negara-negara lain seperti Kesatuan Eropah dan China.

Brainard berpandangan bahawa sebagai pemegang matawang rizab dunia, maka adalah lebih digalakkan Amerika Syarikat untuk terlibat sama kerana pembayaran digital saban hari semakin digunakan ramai dan negara-negara lain turut mengambil peluang untuk mengembangkan kripto.

Bank pusat juga mesti mengantisipasi perubahan trend pengguna dan memastikan bahawa orang Amerika mempunyai akses kepada matawang kripto bank pusat kerana ia lebih selamat untuk melakukan transaksi.

Peningkatan penglibatan pembayaran digital dari syarikat swasta dapat memberi ancaman kepada sistem pembayaran dan pemanipulasi data, kata Brainard.

Walaubagaimanapun, Brainard berpendapat bahawa soalan dasar dan masalah teknologi perlu ditangani terlebih dahulu sebelum kerajaan A.S meneruskan penerapan matawang kripto dalam dunia nyata.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat