Federal Reserve Bakal Perkenalkan 2 Prototaip Dolar Digital Pada Julai

704

Pihak Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan Federal Reserve Bank of Boston dikhabarkan telah hampir menyempurnakan sekurang-kurangnya dua prototaip dolar digital dan dijangka akan didedahkan secara umum pada Julai ini.

“The Boston Fed dan MIT berharap untuk mengumumkan usaha mereka pada suku ketiga, termasuk dua prototaip platform perisian yang memindahkan, menyimpan dan menyelesaikan transaksi melibatkan dolar digital.” – ketua projek Boston Fed, James Cunha.

Sebelum ini pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell ada mendedahkan usaha bank pusat Amerika Syarikat (AS) yang sedang mengkaji matawang digital bank pusat (CBDC), dolar digital.

Figura itu pada masa yang sama berpendapat Bitcoin (BTC) berpotensi tinggi untuk menggantikan emas berbanding dolar, telah menarik perhatian seluruh komuniti kripto.

Walaupun pengumuman itu dilihat sebagai khabar baik, Cunha menjelaskan bank pusat, Perbendaharaan dan Kongres perlu memantau isu besar berkaitan dengan dolar digital. Ini termasuklah sama ada Fed akan menghoskan akaun pengguna, dan sama ada membenarkan penggunaan tanpa nama (anonymous) dan perlindungan yang pengguna perlu ada jika berlaku serangan siber atau transaksi salah.

Bagaimanapun, Powell pada minggu lepas menekankan pelaksanaan CBDC bergantung kepada sokongan kongres dan pemerintah negara. Jika kedua-duanya tidak menyokong usaha tersebut, maka ia tidak akan diteruskan.

“Saya berpendapat adalah lebih baik ia tampil berlandaskan undang-undang, bukannya menafsir sendiri undang-undang untuk membenarkan penggunaannya,” ujarnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat