Fuh, Data ADP Bulan Mei Terkurang Jangkaan! Adakah Ini Petunjuk Yang Baik?

463

Pertambahan pekerjaan swasta di AS perlahan lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Mei, berdasarkan laporan daripada ADP pada hari Rabu yang menunjukkan kelembapan lanjutan dalam pasaran buruh.

Firma pemprosesan gaji tersebut melaporkan bahawa syarikat-syarikat menambah 152,000 pekerjaan pada bulan tersebut, lebih rendah daripada 188,000 pekerjaan yang disemak turun pada April dan di bawah anggaran konsensus Dow Jones sebanyak 175,000. Ini adalah paras bulanan terendah sejak Januari.

Seiring dengan kelembapan dalam penciptaan pekerjaan, pertumbuhan gaji tahunan kekal pada kadar 5%, di mana ia telah berada paras tersebut selama tiga bulan berturut-turut.

“Pertumbuhan pekerjaan dan gaji sedang perlahan ketika memasuki separuh kedua tahun ini,” kata Ketua Ekonomi ADP, Nela Richardson. “Pasaran buruh adalah kukuh, namun kami kekal memantau  kelemahan yang ketara yang berkaitan dengan kedua-dua pengeluar dan pengguna.”

Hampir semua pengambilan pekerja adalah daripada sektor perkhidmatan, dengan pengeluar barang menyumbang hanya 3,000 kepada jumlah keseluruhan.

Perdagangan, pengangkutan, dan utiliti mendahului dengan 55,000 pekerjaan baru, manakala perkhidmatan pendidikan dan kesihatan menambah 46,000 dan pembinaan menyumbang 32,000. Kategori perkhidmatan lain menambah 21,000, namun sektor pelancongan dan perhotelan, penyumbang utama sepanjang beberapa tahun lalu, hanya mencatatkan peningkatan 12,000.

Beberapa sektor mengalami kehilangan pekerjaan pada bulan tersebut. Sektor pembuatan, yang telah berada dalam penguncupan untuk kebanyakan tahun dan setengah yang lalu, kehilangan 20,000 pekerjaan. Sektor lain yang mengalami penurunan termasuk sumber asli dan perlombongan (-9,000), maklumat (-7,000) dan perkhidmatan profesional dan perniagaan (-6,000). Perniagaan kecil juga mengalami penurunan, dengan syarikat yang menggaji antara 20 dan 49 pekerja turun sebanyak 36,000.

Laporan ini datang dua hari sebelum laporan pekerjaan bukan pertanian yang lebih diperhatikan daripada Biro Statistik Buruh. Laporan ADP kadangkala dapat memberikan gambaran awal tentang apa yang akan dilihat dalam laporan BLS, walaupun kedua-dua kiraan boleh berbeza, kadang-kadang secara drastik. Laporan ADP yang menunjukkan pertumbuhan gaji swasta sebanyak 188,000 pada April melebihi kiraan BLS sebanyak 167,000.

Ahli ekonomi Wall Street menjangkakan pekerjaan bukan pertanian berkembang sebanyak 190,000 pada Mei selepas meningkat sebanyak 175,000 pada bulan sebelumnya. Walau bagaimanapun, beberapa indikator akhir-akhir ini menunjukkan tanda-tanda kelembapan dalam pengambilan pekerja, dan laporan BLS pada hari Selasa menunjukkan bahawa pembukaan pekerjaan jatuh kepada hanya lebih 8 juta pada April, tahap terendah sejak Februari 2021.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat