GBP/USD Gagal Tembusi Resistance 1.33300, Momentum Lonjakan Sterling Mula Pudar

640

Matawang Pound Sterling sedikit melemah berbanding USD pada dagangan Khamis berikutan para pelabur sedang bersiap sedia menantikan perkembangan Brexit seterusnya di mana Perdana Menteri Britain, Theresa May akan cuba untuk mendapatkan kelulusan perjanjian Brexitnya, selepas ahli Parlimen dengan undian majoriti memilih penangguhan tempoh Brexit UK dari Kesatuan Eropah.

PM May pada waktu ini akan menggandakan usaha beliau untuk mendapatkan kelulusan di Parlimen selepas dua kali undian sebelum ini tidak memihak kepadanya. Beliau meletakkan tekanan terhadap para penggubal undang-undang yang tidak sealiran dengannya dengan mengancam akan melanjutkan lagi tempoh masa Brexit jika undian masih menentang beliau.

USD pada dagangan penghujung minggu terus gagal memanfaatkan peluang untuk mencatatkan kenaikan selepas data ekonomi yang dikeluarkan semalam tidak begitu cemerlang pada pandangan keseluruhan.

Kadar harga barangan import mencatatkan kenaikan ke paras 0.6% berbanding 0.1% sebelum ini dan lebih tinggi berbanding kenaikan jangkaan pada 0.3%.

Jumlah rakyat Amerika yang memohon borang faedah pengangguran meningkat tetapi pada kadar yang sedikit sementara data jualan rumah baru di Amerika Syarikat turut merosot untuk bacaan bulan Januari.

Jika diperlihatkan pada pergerakan harga chart pasangan matawang GBP/USD, harga bergerak sedikit perlahan jika dibandingkan pergerakan harga pada hari-hari sebelumnya.

Dagangan GBP/USD semalam dilihat menyentuh paras resistance 1.33300 dan turun menguji paras RBS (resistance become support) 1.32300 beberapa kali namun gagal meneruskan penurunan ke paras yang lebih rendah.

Dagangan terus bersambung pada sesi pasaran Asia pagi ini di mana harga telah dibuka lebih rendah dari paras Magic Pivot 1.3266 pada indicator Moshed Magic Line hari ini dan masih berlegar di zon RBS semalam.

Jika harga terus membuat penurunan, jangkaan destinasi yang menjadi tumpuan harga adalah pada sekitar support 1.3142 (MagicS2) yang berada pada zon tumpuan harga pada chart GBP/USD atau lebih rendah ke paras support 1.3076 (MagicS3).

Namun, jika harga kembali melonjak meneruskan momentum kenaikan sebelum ini, harga bakal menguji paras resistance 1.33300 semula dan sekiranya paras tersebut berjaya ditembusi harga, harga bakal mencatatkan paras ketinggian terbaru berkemungkinan menuju ke paras sekitar 1.3448 (MagicR3) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Lihat gambar chart pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda. Perhatikan juga paras tumpuan harga yang digariskan pada indicator Moshed Magic Line untuk panduan tambahan bagi mengawal risiko pada posisi dagnagan GBP/USD anda.

Paras support: 1.3200, 1.3142, 1.3076.

Paras resistance: 1.3324, 1.3390, 1.3448.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat