GOLD Analisa Fundamental Mingguan 22-26 Sept

234

analisa-emas

Pemangkin utama sebalik kelemahan Emas minggu lepas adalah US Dollar yang terus mengukuh. Trend ini dijangka berterusan minggu ini. Peristiwa yang menyokong dolar adalah pengumuman dasar monetari terkini Fed pada FOMC Meeting 17 September lepas.

Kejatuhan harga komoditi terutamanya minyak mentah juga telah mempengaruhi harga emas. Data terkini menunjukkan kekurangan inflasi domestik dan global juga harus dipersalahkan kerana penurunan dalam permintaan pelabur untuk emas. Modal pelaburan juga terus mengalir pada kadar yang kukuh dalam ekuiti Amerika Syarikat. Faktor geopolitik yang biasanya menyediakan sokongan untuk emas adalah hampir tidak wujud. Peristiwa di Timur Tengah dan krisis Ukraine-Rusia telah menyebabkan hampir tiada jawapan untuk pelabur emas.

Secara teknikal, pasaran seolah-olah oversold, tetapi kedudukan ‘seller’ di tangan hedge fund trader dan commodity trader dan ia akan mengambil banyak usaha untuk peniaga-peniaga ini keluar daripada pasaran. Walau bagaimanapun, sentiasa ada kemungkinan yang kuat untuk short covering profit, iaitu aktiviti mengambil keuntungan dengan mula membeli balik.

Nampaknya lebih banyak tekanan menurun minggu ini kerana asas-asas tidak berubah, tetapi bersedia untuk perubahan cepat dalam arah jika Dolar AS mula menunjukkan tanda-tanda kelemahan. Gold begitu oversold yang mana seller boleh mencari apa-apa alasan untuk mengambil keuntungan pada paras harga semasa. Berdaganglah mengikut trend, tetapi perlu bersedia jika ia berlaku sebaliknya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat