Google Luluskan Pelaburan $2 Billion Di Malaysia, Bina Pusat Data AI Asia Tenggara

506

Syarikat teknologi gergasi dunia, Google akan melaburkan sebanyak $2 billion di Malaysia dengan sebahagian dana itu akan ke arah pembinaan pusat data dan cloud pertamanya. Ia didorong oleh peningkatan industri AI dan perkhidmatan storan cloud.

Menurut CIO Alphabet, Ruth Porat berkata pelaburan ini dibina atas perkongsian dengan Kerajaan Malaysia untuk memajukan ‘Cloud First Policy’ termasuk piawaian terbaik mereka dalam keselamatan siber.

Katanya lagi, pelaburan itu akan menjadi yang terbesar Google di Malaysia sepanjang tempoh 13 tahun beroperasi di sini.

Pusat data tersebut akan memperkasakan perkhidmatan digital Google seperti Search, Maps dan Work Space. Manakala, Cloud pula akan menyediakan perkhidmatan kepada syarikat-syarikat awam dan swasta.

Google turut melancarkan dua program celik AI di negara ini buat para pelajar dan pendidik.

Pelaburan dan program ini dijangka menyumbang lebih daripada $3.2 billion kepada KDNK Malaysia dan menyokong 26,500 peluang pekerjaan menjelang tahun 2030.

Rantau Cloud Malaysia merupakan penambahan terbaru kepada rangkaian Google yang terdiri daripada 40 wilayah dan 121 zon serata dunia.

Sebelum ini, Microsoft juga laksanakan pelaburan $2.2 billion di Malaysia untuk memajukan infrastruktur Cloud dan AI terbarunya. Negara Indonesia dan Thailand turut terlibat dalam penambahbaikan itu.

Gergasi teknologi seperti Google dan Microsoft telah menjanjikan berbilion dolar kepada Asia Tenggara bagi memanfaatkan peningkatan permintaan dalam perkhidmatan AI dan pengkomputeran cloud.

Ledakan industri AI dalam pasaran global telah meningkatkan permintaan untuk perkhidmatan pengkomputeran cloud dan pusat data kerana sejumlah besar data diperlukan untuk melatih model.

Pusat data ialah kemudahan yang mengandungi pelayan dan infrastruktur lain bagi menyimpan data serta menjalankan aplikasi atau perkhidmatan.

YB Senator, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz berkata pelaburan Google di Malaysia akan memajukan dengan ketara cita-cita digital yang digariskan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 negara.

Menteri itu menambah bahawa pelaburan Google akan membolehkan industri pembuatan, berasaskan perkhidmatan AI dan teknologi canggih lain mampu diperkukuhkan lagi dalam rantaian global.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat